Британските ракети Storm Shadow могат да достигнат до Москва. КАРТА

Кремъл

Военният информационен руски сайт Avia изчисли докъде могат да стигнат далекобойните ракети на САЩ и Великобритания в дълбочина в нейна територия, ако бъдат изстреляни от Украйна.

Темата за хипотетичен удар от Киев със западно оръжие стана особено актуална през последните 24 часа, след като английското издание Гардиън публикува новина, бе британското правителство е взело решение да даде право на президента с изтекъл срок Владимир Зеленски да поразява цели навътре в руска територия.

Сайтът анализира докъде могат да стигнат разновидностите на следните далекобойни ракети: ATACMS, AGM-158 JASSM и Storm Shadow/SCALP

ATACMS

Оказва се, че американските тактически ракети ATACMS са с максимален радиус на обсег от 300 км. Това означава, че могат да бъдат ударени военни цели, което не изключва и в гъсто населени места, ако се намират там, в областите Смоленска и Липецкая, които са в по-голяма близост до територията на Украйна. В периметъра е и района на Приморско-Ахтарск.

С по-голям обсег от ATACMS са ракетите Ракетите AGM-158 JASSM. Те имат радиус на поразяване от 370 км. По неофициална информация същите ще бъдат прехвърлени от САЩ на Украйна през есента, пише изданието.

Крилати ракети Storm Shadow – SCALP

Тези ракети могат да ударят цели, които се намират в Новоросийск, където са разположени значителни пристанища и военни съоръжения.

Освен това в периметъра влиза и Краснодарския край.

 

 

Най-сериозна опасност създава модификация на английските Storm Shadow. Френският им аналог SCALP имат обсег до 560 км., пише изданието.

В периметърът на тези ракети влиза и столицата Москва и дори отвъд нея. В края на обхвата на радиуса на френската ракета попадат градовете Рязан, Твер и Тамбов.

КритичноБГ припомня, че военният анализатор и бивш пехотинец и разузнавач от американската армия Скот Ритър предупреди в интервю за руския сайт Известия, че САЩ и Великобритания определят целите, които да бъдат ударени от Киев.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!