Столтенберг: Украйна сама да си осигури войници

НАТО Столтенберг

Самата Украйна трябва да осигури на армията си жива сила. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 18 април, говорейки в кулоарите на срещата на външните министри на Г-7 на остров Капри.

„Украйна има нужда от хора и средства. Съюзниците от НАТО могат да осигурят средствата, като предоставят повече подкрепа, отколкото в момента, както обсъждаме днес. Що се отнася до хората, Украйна трябва да осигури това“, отговори той на въпрос на РИА Новости за липсата на военнослужещи във Въоръжените сили на Украйна.

Генералният секретар припомни, че Украйна прие нов закон за затягане на мобилизацията. Той отказа да навлиза в подробности, но отбеляза, че властите в Киев ще предприемат мерки за набиране на необходимия брой хора във войските.

Освен това Столтенберг подчерта, че вижда положителни промени в доставките на оръжия за Украйна от членовете на НАТО. Той посочи, че алиансът е съсредоточил усилията си върху намирането на възможности за прехвърляне на системи за противовъздушна отбрана на Киев и в момента се проучва въпросът за финансирането на доставките им.

Ден преди това, на 17 април, бившият съветник на ръководителя на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър заяви, че войниците от украинските въоръжени сили масово се предават на руските въоръжени сили поради трудната ситуация на фронта . Той отбеляза, че руската страна е успяла да предаде на украинските военни, че те ще бъдат третирани правилно в плен.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!