Столтенберг мисли, че имало риск за Европа, ако Украйна стреля по Русия с далекобойни ракети. „Да се консултираме първо“.

НАТО Столтенберг

Генералният секретар на НАТО в оставка Йенс Столтенберг даде ясно да се разбере, че няма как да няма риск за Европа, ако бъде разрешено на Украйна да стреля дълбоко в руската територия с далекобойни ракети, произведени във Великобритания и САЩ.

Мнението си той изрази в интервю за LBC. По думите му, даването на зелена светлина на Киев да използва ракетите срещу Русия зависи от решението на отделните държави членки на НАТО, но изрично подчерта, че това трябва да стане след тесни консултации по въпроса.

Според него в момента имало пълномащабна война в Европа, която била започната от Масква.

Никъде в своето интервю Столтенберг не прави и намек, че НАТО се приближи почти до Русия, срещу което тя се обявяваше години наред, а Украйна пожела също да влезе в алианса, което бе последна „червена линия“ за Москва.

„Продължавам да вярвам, че най-големият риск за нас ще бъде победата на президента Путин в Украйна“, настоява Столтенберг.

КритичноБГ припомня, че шефът на НАТО в оставка заяви на 14 септември, че диалогът с Русия трябва да бъде подновен. Изказването му бе по времето, когато във Великобритания и САЩ се развихри яростна медийна пропаганда, че трябва да се позволи на Киев за стреля дълбоко в руска територия.

По-рано, на 12 септември, Столтенберг призна „два свои провала“. Първият бил изтеглянето на натовските войски от Афганистан и втория е войната в Украйна.

По отношение на влизането на Украйна в НАТО и натрапчивото настояване на Владимир Зеленски, президент на страната с изтекъл мандат, по този въпрос, Столтенберг попари надеждите му на 8 юли.

Тогава той обясни в интервю пред CBS, че никой не е давал обещания на страната да влезе в алианса след 10 години.

„Никой не каза, че ще е точно след 10 години, но е очевидно, че въпросът с приемането на Украйна е много сериозен. Най-важното, което трябва да направим, е да засилим подкрепата за Украйна, така че тя да надделее “, отбеляза тогава Столтенберг.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!