Изплува мирното споразумение между Русия и Украйна от 2022! Какво е искала Москва?

от Лазар Лазаров

Проектът за мирен договор между Русия и Украйна през април 2022 г. e предвиждал Киев да се стреми към членство в Европейския съюз (ЕС), но изключва влизането на Украйна в НАТО. Подробности за съдържанието на проектоспоразумението разкрива американският вестник The Wall Street Journal (WSJ), предава Lenta.

В документа от 17 страници се посочва, че на Украйна няма да бъде позволено да се присъединява към военни съюзи като Северноатлантическия алианс и няма да се допуска чуждестранно оръжие в страната.

Според проекта на споразумението от 15 април 2022 г. украинската армия е трябвало да бъде съкратена до определена численост. Руската страна също е настоявала руският език да се използва наравно с украинския в правителството и съдилищата, но Киев не подписва тази клауза от споразумението.

Освен това Крим остава руски и няма да се счита за неутрален. Споразумението не съдържа никакви клаузи относно територията на районите, които остават част от Русия по-късно през септември 2022 г. в резултат на референдуми. Този въпрос е трябвало да бъде обсъден от държавните глави Владимир Путин и Владимир Зеленски по време на разговорите, но те не са се състояли.

Отбелязва се, че мирният договор е трябвало да бъде гарантиран от чужди държави, включително САЩ, Великобритания, Китай, Франция и Русия. Предвиждало се на тези страни да бъде възложена отговорността да защитават неутралитета на Украйна, ако договорът бъде нарушен.

Lenta припомня, че по-рано руският посланик в Лондон Андрей Келин заяви, че бившият британски премиер Борис Джонсън е осуетил всички постижения в установяването на преговорния процес между Русия и Украйна през пролетта на 2022 г. Според него Джонсън е пристигнал на преговорите „с благословията на Вашингтон“, а документът, който вече е бил парафиран от ръководителя на украинската делегация Дейвид Арахамия, „е бил изхвърлен в кошчето“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!