СРАВНЕНИЕ В КРИТИЧНО: Какви са цените на храните във „фалираща“ Русия и „европейска“ България?

От началото на войната в Украйна в либералните медии у нас, т.е. в над 85% от всички – сайтове и телевизии се развива легендата, че Русия фалира, че е на ръба на икономическата катастрофа, че гражданите ѝ не могат да си купят елементарни стоки и пр.

Всичко това беше обилно „аргументирано“ със самодоволство, че е в резултат на наложените санкции от колективния Запад към който принадлежи и България.

Краве масло

Стана ясно, че Русия не само не фалира, но и че по покупателна способност на населението си се нареди на пета позиция в света. Икономиката ѝ изпревари тази на Германия и Япония. Въпросните санкции се върнаха, както е вече добре известно, като бумеранг към Европа, а цената от поскъпването на живота я плащат 500 милиона европейци. Най-лошото е, че България е най-бедната и изостанала страна в Европейския съюз, а цените на стоките ни съотнесени със заплатите на европейците са най-високи.

И докато на практика българина плаща най-високата цена от санкциите на Европа, българсикте либерали са най-отвратително кресливи и брутални в атаките си срещу Путин и Русия, които са ни били виновни за дереджето. 

Яйца 10 бр.

Преди по-малко от месец, КритичноБГ направи репортаж, в който сравни цените на хранителните стоки в луксозния Дубай и бедна България. Всичко, както знаете, беше доказано със снимки. Оказа се, че в Дубай е значително по-евтино от нашата страна. Сега решихме да направим същото сравнение с „фалиращата“, според либералите ни Русия. И, за да не сме голословни и неподкрепени с доказателства, помолихме нашия сънародник Явор Никифоров, който в момент е в Москва да снима в най-близкия супермаркет основни хранителни стоки, за да направим сравнение. Нека да имаме предвид, че Москва и като столица е изключително скъп град!

КритичноБГ изразява своята благодарност на г-н Никифоров, който ни предостави стивките, с които правим настоящото сравнение!

Бяло брашно

Помолихме нашият сънародник умишлено да снима стоки, които на промоция, защото ще направим в следващите редове сравнение с цените в Била – най-масовия чужд супермаркет у нас. Прилагаме и линк към седмичната брошура на Била, за да сравните и сами разликите в цените.  Според валутния калкулатор на bg.coinmill.com 1 лев е равен на 50 рубли. Други показват около 52 рубли.

За съжаление БНБ няма показан фиксинг на рублата. Щеше да е най-честно и почтенно да ползваме този на народната ни банка. Но БНБ пояснява следното:

Макарони

„Поради ситуацията на международните финансови пазари Българската народна банка не може да определи референтен курс на българския лев към руската рубла, който да е представителен за пазарните условия. Затова от Критично БГ решихме да закръглим един лев да е равен на 50 рубли.

Всички описани по-долу продукти ги илюстрираме със снимков материал в репортажа за доказателство.

Да започваме: Краве масло от 180 грама е 110 рубли, т.е. 1,7 лв. В България в магазин Била най-евтиното масло на промоция е на Саяна и струва 5,39 лв. Най-скъпото на промоция е Президент и е на цена от 8 лв. Разликата е драстична. Маслото в Русия е поне 2 – 3 пъти по-евтино.

Краве мляко 0,9 л.

Яйцата в Русия са също по-евтини. Една кора от 10 яйца е 115 рубли, т.е. 2,30 лв. В Била в момента има промоция на яйца от 6 броя в кора като същите струват 2,5 лв. Каква е цената на едно яйце в този случай? В русия е 23 стотинки, в България е 42 стотинки. Разликата е двойна.

Бяло брашно от 1 килограм в Русия е 40 рубли, т.е. 80 стотинки. В била на промоция сега е 1.5 лева. Отново двойна разлика.

Бял хляб в Русия в пакет от 750 грама варира между 50 и 60 рубли. Приемаме по-високата цена, т.е. 1,20 лева. Същата цена у нас е приблизително 1,80 лева.

Макароните в Русия, пакет от 400 гр., са на цена 60 рубли. У нас среден клас макарони на промоция са 1,40 лв.

Заквасена сметана

Кравето мляко в Русия (Критично обръща внимание, че бутилката е от 0,9 литра, а не е 1 литър, както е в България) е 85 рубли, т.е. 1,2 лева. Промоция в Била сега на литър мляко, според брошурата им, е 2,5 лева, т.е. отново двойна разлика.

Заквасена сметана в Русия е 68 рубли, т.е. 1,36 лв., а у нас в Била на промоция е 3 лева.

Как стои въпросът с колбасите нарязани на слайсове в опаковки?
В Русия варират от 150 до 170 рубли. В български лева това е между 3 и 4 лева. В България цените на подобни, но не същите колбаси е 1,5 пъти по-висока.

И за сравнение един нехранителен продукт – прах за пране „Ариел“ от 1,5 кг. струва само 245 рубли, т.е. 4,7 лв. У нас много по-често се среща течния перилен препарат на Ариел. От него в момента има промоция само в СВА и той е гел, т.е. много по-концентриран. Цената на 2 литра и цената е 19 лева. 

За да сме максимално обективни е редно да направим и сравнение със заплатите на руснаците. Ако можем да се доверим на сайта Money.bg, в публикацията им от 9 юли, средната заплата в Русия е 80 600 рубли, т.е. малко над 1600 лева.  Средната заплата в България, според сайта на НСИ е 2200 лева. Имаме разлика със заплатите в Русия, но не е двойна, както е тази в цените. 

Прилагаме галерия от допълнителни снимки, а изводите оставяме на вас: 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

СРАВНЕНИЕ В КРИТИЧНО: Цените в луксозния Дубай са двойно по-ниски от тези в бедна България! СНИМКИ

 

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в

YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!