СРАВНЕНИЕ В КРИТИЧНО: Цените в луксозния Дубай са двойно по-ниски от тези в бедна България! СНИМКИ

Дубай е известна световна туристическа дестинация. Страната привлича милиони посетители от цял свят не само заради лазурните си плажове, палми, екзотика и съвременна архитектура, но и за шопинг. Мнозина казват, че Дубай е с един от най-високите стандарти на живот в арабските страни, т.е. цените са солени.

Но, колко са наистина по-високи в сравнение с България? От КритичноБГ решихме да направим сравнение и за целта се обърнахме към българин, който работи в Дубай в туристическия бранш.

Помолихме го да ни снима хранителни продукти в най-близкия до работното му място хипермаркет, за да ги сравним с предлаганите у нас. Поискахме умишлено да направи снимки на стоки, които са на промоция, за да ги сравним с брошурите на Била и Кауфланд от тази или предната седмица, т.е. да сме справедливи в сравнението.

Оказа се, че титулувания като скъп Дубай е значително по-евтин с редица стоки и услуги в сравнение с България.

Нашият сънародник ни прати снимки на хранителни стоки, които всеки от нас пазарува, а не, които са по-джоба на богатите, като черен хайвер и пр.

За по-лесно да се ориентирате в галерията от снимки и цената на стоките разделете валутата на ОАЕ – дирхам наполовина, за да получите съответната цена в български лева. Защото 1 дирхам е 0,48 лева, т.е. закръгляме на 50 стотинки.

И така, една кора с 30 яйца на промоция в Дубай е 10 дирхама, т.е. 5 лева. Излиза, че едно яйце е 16 стотинки. Каква е ситуацията в Била? От промоцията тази седмица е видно в брошурата, че кора от 6 яйца е 2,49 лв.,т.е. едно яйце е над 41 стотинки. Дотук яйцата в Дубай са 3 пъти по-евтини.

Как стои въпросът с пилешкото месо? В брошурата на Била пилешки обезкостен бут е на цена 5.99 лв за 600 грама, т.е. закръгляме 10 лв. за килограм. Бяло пилешко филе в Дубай е 8 дирхама, т.е. 4 лв. за половин килограм, сиреч 8 лв. за килограм. Известно е, че бялото пилешко месо по-скъпо от бутчетата. В брошурата на Кауфланд от тази седмица бялото месо за 1 кг. е 9.99 лв., т.е. пак е по-скъпо от това в Дубай.

Цената на най-евтиния, т.е. най-масовия хляб в Дубай е 3 дирхама за 600 грама, сиреч е 1,5 лв. У нас хляб Златна Добруджа, който приемаме, че е най-масов варира между 1,60 – 2 лв. за същия грамаж в различните магазини сочи интернет справка. Значи и хлябът е по-евтин в Дубай. Интересно е сравнението и с макаронените изделия. 3 пакета макарони в Дубай по половин килограм са 6 дирхама, т.е. 3 лева. Значи един пакет е 1 лв. В Кауфланд има промоция на спагети, но не и на макарони, като един пакет е 1,74 лв. Почти двойна разлика. 

Пет литра олио в Дубай струва 26 дирхама, т.е. 13 лева., сиреч 2,6 лв. за литър. В Била цената на продукта е идентична – 2 литра на промоция е 5 лв., т.е. малко по-евтино от Дубай.
Пет килограма ориз в Дубай са 17 дирхама, т.е. 1 кг. е 1,7 лв. У нас една от най-разпространените марки ориз е към 5 лв., но има и такива на 3 лв. за килограм! Цената е двойна в бедна България.

Сега да сравним и цените на горивата, както е коректно.

Цената на бензина в Дубай този месец е 2,93 дирхама, т.е. 1,46 лв. Уточнявам месеца, защото според нашия сънародник всеки месец министърът им на енергетиката съобщава цената на горивото по телевизията и тя е еднаква навсякъде по думите му.

У нас средната цена на бензина е 2,60 лв., според m.fuelo.net.

Как стои въпроса с тока? Цената на 1 киловат е 12,5 стотинки. У нас дневната електроенергия като крайна цена е 22 стотинки.

И сега, най-важният въпрос разбира се е, какви са заплатите в Дубай? Нашите сънародници, които работят в туристическия бранш там взимат около 12 000 дирхама, т.е. 6000 лв. на месец. Нискоквалифицираната работна ръка взима заплати по 6000 – 7000 дирхама, т.е. над 3000 лв. на месец. Добре известно е колко българи взимат у нас над 1500 лв. т.е. едва една трета от тамошните заплати – много малко!

Обявената средна заплата за България е на принципа на сиренето в баницата – в едната тава има, в останалите няма, т.е. стотици хиляди вземат малко над минималната, а единици получават големи заплати. Така средно е 2200 лв.

В най-добрия вариант в София възнагражденията са по-големи от останалата част на България, но цените в магазините и в най-малките населени места са почти същите, като в София.

В заключение. Нашият сънародник ни писа:

„Имайте предвид, че в Дубай всичко се внася. Тук почти никаква храна не се произвежда. Как в една от най-плодородните страни в света като България цените са два пъти по-скъпи от луксозния Дубай си направете изводите сами.“

И ние така към вас, уважаеми читатели на Критично: Изводите са ваши!

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!