Изгонените служители на посолството на САЩ си тръгнаха от Москва

Двамата служители на посолството на САЩ в Москва, които бяха обявени за персона нон грата, както КритичноБГ писа, бяха експулсирани от Русия. Кадри от заминаването на двамата американски служители разпространи „Известия“ в петък, 22 септември.

На видеото се вижда как Джефри Силин, първи секретар на посолството на САЩ, и Дейвид Бърнстейн, втори секретар на посолството, пристигат на летището в Москва. На гишето за регистрация те са проверени и получават билети си за напускане на страната.

На 14 септември руското външно министерство обяви двамата дипломати за персона нон грата. От министерството съобщиха, че на ръководителя на американската дипломатическа мисия в Москва Лин Трейси е бил направен строг демарш и връчена официална нота, в която действията на тези служители на посолството са обявени за несъвместими с дипломатическия им статут. Те трябваше да напуснат руската територия в срок от седем дни.

Беше отбелязано, че Силин и Бърнстейн са извършвали незаконни дейности, като са поддържали връзка с руския гражданин, обвинен в „поверително сътрудничество“ с чужда държава, Робърт Шонов, на когото са давали задачи срещу парично възнаграждение да събира информация за националната сигурност на Русия.

На 29 август, пресслужбата на московския съд „Лефортово“ съобщи, че арестът на бившия служител на генералното консулство на САЩ във Владивосток Шонов, който се призна за виновен за събирането на данни за специалната военна операция, е удължен до 23 ноември.

Задържането му става известно на 28 август. Той е обвинен по чл. 275.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Сътрудничество на поверителна основа с чужда държава“). Разследването планира да разпита дипломатите, от които е получил информация. На свой ред Държавният департамент на САЩ заяви, че очаква от Русия да спази Виенската конвенция в този случай.

Според изявление на Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност по време на разпита Шонов е признал, че към него са се обърнали служители на американското посолство, които „проявили интерес“ към събирането на информация за важни събития в Русия. Освен това той е трябвало да търси лоялни на САЩ руснаци, които да съберат информация за специалната военна операция и мобилизационните процеси в Русия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!