Най-пиещите страни в света са Латвия и Литва. България не изостава много

Списъкът на най-пиещите страни в света се оглавява от Латвия и Литва, съобщава Fox News. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сравни консумацията на алкохол в 48 страни и публикува резултатите.

Оказа се, че жителите на балтийските страни пият средно по 12 литра алкохол годишно.

Следващи в списъка са Чехия, Естония и България, където консумират с литър по-малко. В доклада няма данни за Русия.

„Измерена чрез данни за продажбите, общата консумация на алкохол е средно 8,6 литра на човек в страните от ОИСР през 2021 г., което е спад от 8,9 литра през 2011 г. Латвия и Литва отчитат най-високо потребление през 2021 г. (над 12 литра на човек), следвани от Чехия, Естония и Австрия – всички с над 11 литра на човек. Турция, Коста Рика, Израел и Колумбия имат сравнително ниски нива на потребление (под 5 литра на човек). Сред присъединяващите се и партньорските страни потреблението е относително високо в България и Румъния (11 литра и повече на човек) и ниско в Индонезия, Индия и Китай (под 5 литра).“, пише в изследването.

Потреблението на алкохол е намаляло в 23 страни между 2011 г. и 2021 г., като най-големият спад се наблюдава в Литва и Ирландия“, се казва в съобщението от 9 ноември.

В същото време консумацията на алкохол се е увеличила в Мексико и Норвегия, но с литър.

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече