Spiegel: Урсула и Шарл Мишел в задочен скандал, заради Украйна

Шефът на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вдигнаха скандал, заради Украйна и борбата ѝ за власт в ЕС. За това пишат журналисти от Spiegel .

„В интервю за Spiegel Шарл Мишел критикува външнополитическите инициативи на Урсула фон дер Лайен“, се казва в материала.

Авторите на статията отбелязват също, че Европейската комисия е реагирала гневно на изявленията на Мишел и е била възмутена от изявленията за предстоящото присъединяване на Украйна.

По-рано ръководителят на Европейския съвет в интервю за германско издание каза, че Украйна, ако бъдат изпълнени всички необходими условия, ще може да се присъедини към Европейския съюз през 2030 г. Освен това Мишел обвини фон дер Лайен, че е превишила пълномощията си във външната политика.

В същото време в статията на Spiegel се казва, че самият Мишел превишава правомощията си, като предлага на Украйна перспективата за присъединяване към ЕС до 2030 г.

„В миналото вече е имало доста странна борба за власт между фон дер Лайен и Мишел. Конфликтът става очевиден отново и отново“, заключиха журналистите.

Спор около евентуалното присъединяване на Украйна към Европейския съюз

В края на септември заместник-председателят на Европейския парламент Катарина Барли заяви, че Украйна едва ли ще се присъедини към Европейския съюз преди 2029 г.

„Ако не променим нищо друго в Европейския съюз, не го виждам. Трябва да мислим не само за Украйна, но и за Европейския съюз, който да може да приеме тази страна“, каза Катарина Барли.

Тя също така подчерта, че преговорите продължават, но ще отнеме малко повече време преди реалното присъединяване. В момента Украйна не отговаря на нито един от тези много критерии, призна Барли.

На свой ред Урсула фон дер Лайен си настоява, че времето за влизане на Украйна в Европейския съюз зависи от самия Киев. Тя припомни, че има критерии, свързани със съдебната система, законността и икономическата готовност на страната за членство в асоциацията.

В същото време полският президент Анджей Дуда призна , че за да се присъедини към Европейския съюз Украйна трябва да преодолее корупцията и да изпълни редица условия. По-специално той подчерта, че Киев е длъжен да „въведе прозрачен механизъм в администрацията и икономиката, да осигури спазването на закона и да въведе регулиране на климата“.

Ситуацията с доставките на оръжие за Украйна сега повдига много въпроси и принуждава Запада сериозно да се замисли за бъдещата ѝ нужда. Пенсионираният полковник и военен експерт Анатолий Матвийчук заяви, че страните от Европейския съюз могат да намалят военната помощ за Киев в името на националните си интереси.

„Мисля, че ще станем свидетели на бавно затихване на интереса към Украйна и нейните проблеми“, каза Анатолий Матвийчук. Така той коментира изказването на словашкия президент Зузана Чапутова, която реши да спре доставката на помощ за Киев до свикването на парламента. По този начин тя показа уважение към резултатите от парламентарните избори, спечелени от партията на бившия премиер Роберт Фицо „Посока – Социалдемокрация“. Както знаете, тази политическа сила се обяви против подкрепата на Киев.

На свой ред шефът на европейската дипломация Жозеп Борел уточни , че ЕС няма да може да замени САЩ по въпроса за подкрепата за Украйна. В отговор на това Урсула фон дер Лайен изрази надежда, че Вашингтон няма да спре да подкрепя Киев.

Новината за възможно намаляване на военната помощ от Европа беше разочароваща за украинския президент Владимир Зеленски. Той свърза намаляването на подкрепата за Киев с „политическата буря“ в САЩ и призова Европейския съюз да действа самостоятелно в тези условия.

Според него Европа има собствен потенциал за сила и трябва да бъде „възможно най-мощна по всички ключови въпроси“.

„Каквото и да се случва в други части на света, каквито и политически торнада да изпитат нашите партньори, Европа трябва да бъде силна“, каза Зеленски

Още през юли тази година той изрази желание да започне преговори за членството на страната му в Европейския съюз възможно най-скоро и призова през 2023 г. да се направи всичко необходимо за това.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!