Каталунски, баски и галисийски са вече официални езици в испанския парламент

Испанският парламент разреши от 19 септемри за първи път на народните представители да използват езиците на малцинствата в страната – каталунски, баски и галисийски език, предаде Асошиейтед прес цитиран от БТА.

Реформата в езиковата политика, осъществена от долната камара на парламента на Испания (Конгресът на депутатите), беше условие на партиите на каталунските сепаратисти, за да подкрепят представител на социалистите (в случая Франсина Арменгол) за поста на председател на долната камара, на който тя бе избрана миналия месец. Парламентарните избори в Испания през юли завършиха без категоричен победител.

Правото в националния парламент да се говори на език, различен от испанския, е дълго преследвана цел от малките партии от областите в испанския Север, където населението е двуезично.

Първата промяна е да се направи нормално това, с което вече са свикнали гражданите, говорещи език, различен от испанския„, заяви представителят на Испанската социалистическа работническа партия Хосе Рамон Бестейро, който по време на изявлението си преминаваше от испански на галисийски език, ставайки първият депутат, възползвал се от нововъведението.

Парламентът осигури симултанен превод със слушалки за останалите 349 депутати от долната камара, Конгреса на представителите, както и за нуждите на телевизионното предаване на първата парламентарна сесия след реформата в национален ефир. Консервативната опозиция се обяви срещу реформата с тезата, че тя ще затрудни дебатите.

Подкрепата за езиците на испанските малцинства идва в момент, в който настоящият министър-председател на страната Педро Санчес се старае да обедини в своя полза националистическите и дори сепаратистките партии от автономните области Каталуния и Страната на баските, за да състави ново ляво правителство.

Каталунски език говорят около 9 млн. души в испанския североизток, на Балеарските острови, а така също и малобройно население във Франция. Галисийски език се говори от 2 млн. души в северозападна Испания, а баскоезични са 750 000 граждани на страната от автономните области Страна на баските и Навара.

Испанският език е познат в страната още като „кастилски“ или „кастеяно“ поради корените си, които произлизат от Кралство Кастилия. Той се говори из цялата страна, населявана от 47 млн. души, включително и в областите с оцелели езици на малцинствата.

Конституцията на Испания от 1978 г. признава езиците на малцинствата като съофициални наред с испанския език в областите, където те биват говорени. Тяхната употреба е обичайна в местните парламенти и в кметства.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече