Протести в Южна Корея срещу радиационната вода от Фокушима

Мнозинството южнокорейци се притесняват от изхвърлянето на пречистена радиоактивна вода от японската атомна електроцентрала „Фукушима“ в Тихия океан въпреки усилията на правителството да разсее опасенията, показва проучване на агенция Ройтерс, публикувано на 1 септември.

Япония твърди, че водата от авариралата атомна електроцентрала е безопасна и започна да я излива в Тихия океан на 24 август въпреки възраженията, както в самата Япония, така и от чужбина, особено от Китай – най-големия търговски партньор на Япония, който забрани вноса на морски дарове от Страната на изгряващото слънце.

Южнокорейското правителство обаче заяви, че не вижда научно обосновани притеснения в изпускането на пречистената вода, въпреки че подчерта, че не го одобрява, и забрани вноса на морски дарове от водите край Фукушима, северно от Токио.

Президентът Юн Сук-йол води кампания за намаляване на общественото напрежение и насърчаване на консумацията на морски дарове. В четвъртък той посети голям пазар за рибарски продукти, за да пазарува и да обядва на място.

Въпреки тези усилия южнокорейските екологични групи и много граждани са разтревожени и рейтингът на неодобрение на Юн се е повишил до най-високия си показател от месеци насам, показва проучване на корейското подразделение на агенция „Галъп“, проведено сред 1002 граждани. Повече от 7 от 10 анкетирани заявиха, че са загрижени за въздействието, което може да окаже пречистената радиоактивна вода върху морските дарове, а 60% са заявили, че не желаят да консумират морски дарове.

„Половината от тези, които се определят като консервативни и подкрепящи правителството също изразяват загриженост“, заявяват от „Галъп Корея“.

Рейтингът на неодобрение на Юн се повиши до 59%, което е с 2% повече в сравнение с преди седмица, и достигна 16-седмичен връх. Юн обеща 80 млрд. вона (около 60,6 млн. долара) през тази година за насърчаване на консумацията на морски дарове и обеща да се справи с наречените от него „фалшиви новини“ за изливаната от Япония пречистена вода от атомната централа „Фукушима“ вода. Правителството започна и програма за купони, която предлага до 20 000 вона (около 15 американски долара) на купувачите на морски дарове.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!