Бившият шеф на НАТО Солана: Нетаняху е най-лошият политик в историята на Израел!

Бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана заяви в понеделник, че според него израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е „най-лошият политик“ в историята на Израел, предаде Анадолската агенция.

„Не мисля, че от това ще излезе нещо добро“, каза той пред испанската телевизия Cadena Ser, визирайки събитията от този месец в Израел и Палестина. „Но това може да накара Нетаняху да изчезне от израелската политика.“

Без да премълчава, 81-годишният Солана също така подчерта, че въпреки подкрепата на САЩ за Израел, президентът Джо Байдън „изобщо не харесва Нетаняху, както и всеки, който е участвал в тази война. Двамата не са приятели, но не са и врагове. Байдън никога не е приемал Нетаняху в Белия дом“, припомни бившият дипломат.

Той заяви, че Байдън работи усилено, за да окаже натиск върху Нетаняху да не повтаря същите грешки, които САЩ допуснаха в Ирак след атентата от 11 септември. Солана беше генерален секретар на НАТО от 1995 до 1999 г., както и генерален секретар на Съвета на Европейския съюз и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от 1999 до 2009 г.

Освен това той заяви, че по време на кариерата си е прекарал „много време в Газа“, включително в преговорите за това ЕС да контролира граничния пункт Рафах от Газа към Египет, за да не се допусне отварянето му. Тази програма започна през 2005 г. и продължи 19 месеца.

Солана също така нарече „огромна грешка“ споразуменията от Абрахам, които нормализираха отношенията между Израел, Обединените арабски емирства и Бахрейн, като заяви, че те са подменили предишната идея държавите да признаят Израел чрез мирни преговори с Палестина. „Мисля, че идеята за мир срещу признание или признание за мир е много красива идея“, каза той.

Позовавайки се на обстановката преди нападението на Хамас, Солана също така критикува Нетаняху за това, че „предприема огромна кампания, за да се превърне в автократ“ чрез съдебна реформа.

Популяризирайки новите си мемоари, озаглавени „Свидетел на едно несигурно време“, Солана сподели и размислите си за днешната геополитическа ситуация в по-широк план. „Този момент се характеризира с две основни особености: първо, светът вече не е само на големите сили. И второ – мнозинството от народите по света не са на Запад. На Запад все още вярваме, че светът е наш, но това очевидно не е така.“

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече