Кардамски: Словесна еквилибристика. Как Германия хитро овъртоли Киев, че нямало да „ограничава“ помощта си

Валентин Кардамски

Говорителят на германското правителство Волфганг Бушнер заяви, че Германия нямало да налага „ограничения“ върху помощта за Украйна, заради бюджетните ѝ проблеми, с което се опита да опровергае изтеклата информация в местни медии, която беше транслирана по-късно по всички европейски.

По думите на Бушнер, страната му оставала ангажирана, а обещанието на германският канцлер Шолц, че Украйна ще получава подкрепа, колкото време е нужно. Говорителят добавя, че „руският президент не можел да се надява на намаляване на помощта.“

КритичноБГ припомня, че на 17 октомври вестник Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung публикува обзорен материал, според който, заради бюджетни проблеми Германия няма да отпуска НОВА финансова подкрепа за Украйна, която обаче отива в оръжейните ѝ заводи и се предоставя на Киев във вид на оръжие. Изданието се позова на правителствена кореспонденция.

Освен това цитира и писмо на министъра им на финансите Кристиан Линднер до военния Борис Писториус, в което го информира, че нова оръжейна помощ за Киев може да има, ако има одобрено и ново финансиране.

Но КритичноБГ обръща внимание, че в материала на Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung никъде не е ставало дума, че помощта ще бъде ОГРАНИЧАВАНА или намалявана от страна на Германия, а че няма да бъде гласувана НОВА,

което е много съществена разлика с думите от уверението от страна на Бушнер към Киев.

КритичноБГ обръща внимание още, че уверението на говорителя, че парите нямало да бъдат ограничавани по същество излиза, че е вярно, защото парите явно наистина няма да бъдат намалявани или спирани (пък те вече са влези в производството на оръжие почти изцяло, според FAS) с правителствено решение.

Но е словесна еквилибристика и не носи никаква полза на Киев, защото нови бюджетни пари, Бушнер не е казал, че ще бъдат отпускани от Берлин, което всъщност е важно.

В репортажа на Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung пшеше още, че дори бюджетът, който е бил гласуван и за 2025 година е вече е бил почти изцяло изразходван във вид на оръжие за Украйна.

Любопитен факт е, че Бушнер е уверил Киев, че помощта със средства от федералния бъджет, сега се очаквало да бъде интегрирана в многостранна схема за подкрепа, която обаче очевидно още не е решена. Тук се състои разковничето. Най-вероятно намеква за решението на Брюксел да предоставя на Киев лихвите от замразените руски стотици милиарди, което по същество е нарушение на законите.

Тези му думи по-скоро потвърждават информацията от FAS, че нови бюджетни пари за Украйна няма да се гласуват. 

Медиите отдавна тиражират и се известно, че Германия има сериозни бюджетни проблеми, икономиката ѝ се свива, а много фирми са подали заявление за банкрут. Броят им непрекъснато расте. Други планират по най-бързият начин да избягат не само от страната, но и от континента, заради високите цени на горивата и най-вече на природния газ, заради взривените газопроводи Северен поток, което прави нерентабилна продукцията им на пазарите и от там те търпят постоянни загуби.

Най-вероятно Берлин тупа топката спрямо Киев до изборите в САЩ, когато по по-недвусмислен начин ще им заяви, че „безплатният обяд“ е свършил и сега е време да плащат.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!