След признанието на Буданов, че ВСУ са обстрелвали 3 пъти Запорожката АЕЦ, Захарова насмете ООН

Изявлението на началника на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов за опитите за нападение срещу Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) трябва да се превърне в студен душ за ООН и изтрезви населението на страните от НАТО. Това заяви днесговорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя припомни, че през цялото това време представители на ООН заявяваха, че уж не могат да определят кой атакува срещу атомната централа.

АЕЦ Запорожие

Руското външно министерство многократно е заявявало, че режимът на Зеленски използва атомната електроцентрала като „мръсно ядрено оръжие“ и изнудва европейците с нея. Русия предостави данни във всички специализирани сайтове доказващи обстрела на  Запорожката АЕЦ от украинските въоръжени сили. Всичко, за което говорихме, ще продължи да бъде потвърдено“, каза тя в разговор с „Известия“.

Според Захарова самопризнанието на Буданов трябва да извади от „хипнотичния сън“ населението на страните от НАТО, на които властите им внушиха, че заплахите за използване на ядрено оръжие идват от Русия.

Запорожката АЕЦ

По-рано същия ден Буданов в интервю за украинското издание NV призна, че специалните части на неговото ведомство ТРИ ПЪТИ са се опитвали да атакуват и превземат Запорожката атомна електроцентрала, но руските сили са отразили атаките. Според него през август 2022 г. бойците на ГРУ са пресекли Каховското водохранилище в района на Енергодар на високоскоростни катери, за да създадат предмостие на левия бряг за опит за превземане на Запорожката АЕЦ. Те обаче били принудени да отстъпят. Тогава ГРУ се опита още два пъти да кацне на левия бряг на Днепър, за да превземе гарата.

„Последната от тези операции включва няколкостотин души, включително командира на така наречения чуждестранен легион Вадим Попик. Заедно с него в операцията са участвали новозеландци и други чужденци“, съобщава изданието.

След третия опит руските сили докараха тежка техника, включително танкове, на брега, така че украинските специални части трябваше да се оттеглят.

Източник: Известия

 

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече