След като се повредил самолетът на Бербок, после се счупил автобусът ѝ

„От гладни плъхове до експлодиращи гуми: Германското правителство има проблем със самолетите.“ Под това заглавие Politico описва самолетните драми на външната инистърка на Германия Аналена Бербок. 

Спукани прозорци, неизправни радиостанции и кабели, прегризани от плъхове – опитът на германското правителство да изпраща висши служители на дипломатически пътувания със самолет е в най-добрия случай несполучлив.

В понеделник министърът на външните работи Аналена Баербок беше поредният германски министър, който се сблъска с проблеми със самолета.

Баербок е заседнала в Абу Даби, тъй като самолетът ѝ е имал счупен клапан за кацане. В резултат на това посещението ѝ в Австралия, Нова Зеландия и Фиджи вече е във въздуха – за разлика от германските правителствени самолети!

„Няма шега. Първо правителствен самолет, после счупен автобус. Това не може да се измисли“, пише журналистът Патрик Дикман в X (известен преди като Twitter), след като автобусът на летището също спира да работи.

Баербок е последният от дългата поредица германски служители, които са се сблъскали с неудобни технически трудности при опит да се качат на правителствен самолет. Ето някои по-нови примери.

Пукнатини в предното стъкло

През юни Зимети Мьолер – държавен секретар в Министерството на отбраната – и нейната делегация посетиха Нигер с най-малкия правителствен самолет в Германия. Преди да се върне обратно, екипажът е установил, че няколко от прозорците на 17-местния самолет са се напукали, най-вероятно поради горещината, съобщават германските медии. Вместо това делегацията отпътува за дома с търговски полет.

Мисия в Мали
Бившият министър на отбраната Хайко Маас и делегация от 40 души посетиха Мали през 2019 г. Но не успяват да се приберат, тъй като хидравликата на шасито се поврежда. Най-лесният вариант – полет на Air France обратно до Германия – беше отхвърлен поради ограниченото време. Вместо това германските военновъздушни сили отлетяха от Германия за Мали през нощта и върнаха делегацията в Германия на следващия ден.

Едно пътуване, два проблема
Бившият вече министър на развитието на Германия Герд Мюлер остана блокиран в Малави през 2019 г. , защото правителственият му самолет се повреди. Докато Мюлер пътува с чартърен полет до Замбия за следващите си срещи, германски екипаж лети до Малави, за да ремонтира самолета – само за да разбере, че не разполага с всички необходими резервни части. След като уж са ремонтирали самолета, те отпътуват за Замбия, за да вземат министъра. При кацането обаче се появява друг проблем – с компютърната система на самолета. Мюлер и делегацията му се завръщат в Германия с чартърен полет.

Експлодиращи колела в Берлин
През 2019 г. външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, който сега е президент на Германия, се качва на правителствения самолет, за да започне обиколка в Африка. Малко преди излитането в Берлин обаче пътниците чуват силен взрив, тъй като едно от колелата се взривява и това принуждава самолета да извърши аварийно кацане. След като гумата е сменена, Щайнмайер продължава към Африка.

Източник: Политико

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!