След като Саудитска Арабия показа, че няма да поднови договора за петролдолара, САЩ откриха кадри, свързващи я с атентата от 11.09

Американски съд разсекрети видео, което доказвало връзките между разузнавателните служби на Саудитска Арабия и терористичната атака от 11 септември 2001 г. Това пише телевизия CBS News, цитирана от Za_PraVda.

В новината се твърди, че видеото е било заснето от саудитски гражданин в Капитолия през 1999 г. и което се отнасяло за бъдещите извършители на терористичната атака от 11 септември 2001 г.

В кадрите мъж, който се представя като Омар ал-Баюми, говори на арабски на „скъпите си братя“ за устройството на територията на Капитолия. Според ФБР ал Баюми е агент на саудитското разузнаване с тесни връзки с двамата похитители от 11 септември. Видеото е направено на етапа на избор на цели за бъдеща терористична атака.

КритичноБГ обръща внимание, че тази новина излиза близо половин месец, след като стана ясно, че Саудитска Арабия даде ясен сигнал за  решението си да не подновява своето 50-годишно споразумение за петродолара със Съединените щати. Сделката, която изтече на 9 юни, беше крайъгълен камък на американското глобално икономическо господство, пише The Business Standard.

На този фон стана ясно, че саудитският производител Aramco преговаря с Китай за доставки на петрол и разплащане в юани.

Подписан на 8 юни 1974 г., договорът включваше създаването на две съвместни комисии: едната – основана на икономическото сътрудничество, а другата – на военните нужди на Саудитска Арабия.

Американски служители по това време изразиха оптимизъм, че сделката ще мотивира Саудитска Арабия да увеличи производството си на петрол. Те също така гледаха на споразумението като план за насърчаване на икономическото сътрудничество между Вашингтон и други арабски страни.

Ако договорът не бъде подновен, Саудитска Арабия ще може да продава петрол и други стоки в множество валути, включително китайски RMB, евро, йени и юани, вместо само в щатски долари.

Това би означавало голямо отклонение от петродоларовата система, установена през 1972 г., когато САЩ отделиха валутата си от златото, и се очаква да ускори глобалното отдалечаване от щатския долар.

Важно е да се припомни, че през декември 2016 година тогавашния директорът на ЦРУ Джон Бренън заяви, че няма доказателства за намеса на Саудитска Арабия в атентатите от 11 септември. Тогава той опроверга следствен доклад на Конгреса, според който саудитски длъжностни лица са оказали подкрепа на терористичната групировка „Ал Кайда“ за осъществената от нея атака. Саудитска Арабия е все още един от най-верните съюзници на САЩ по това време.

През май 2016 г. Джон Лехман, член на комисията за разследване на атентата от 11 септември, коментира пред CNN, че има класифицирана информация, доказваща подкрепата на шестима саудитски служители за „Ал Кайда“.

Шефът на ЦРУ Бренън отхвърли подобно твърдение. „В последствие комисията за 11 септември е прегледала задълбочено тези твърдения за саудитско участие, за намесата от страна на саудитското правителство и нейното заключение е, че няма никакви доказателства, показващи, че правителството на Саудитска Арабия като институция или високопоставени саудитски държавни служители индивидуално са подкрепили атаките от 11 септември„, посочи Бренан.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Саудитска Арабия слага край на 50-годишното споразумение със САЩ за петродолара

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!