Sky News: Китайски хакери удариха сървърите на Министерството на отбраната на Англия

Хакери от Китай са извършили кибератака срещу Министерството на отбраната на Обединеното кралство и да са откраднали банковите данни на служителите. Това съобщи Sky News на 6 май, позовавайки се на източници.

Репортажът пояснява, че атаката, извършена в понеделник, е засегнала предимно системата за заплати, но освен нея Китай е обвинен и в два или три опита за хакване на данни на служители на британското министерство на отбраната. Депутатите им ще бъдат уведомени днес за мащабен пробив в данните на Министерството на отбраната, насоченнасочен към военнослужещите, добавя изданието

„Системата за заплащане на настоящия военен персонал и на ветераните беше обект на кибератака. Разкрити са предимно имена и банкови данни“, пише в изданието, като успокоява, че все пак този месец всички заплати ще бъдат изплатени.

Телевизионният канал също така пояснява, че хакнатата система не е свързана с основните компютърни системи на отдела и „е била изключена след стартиране на сканирането“.

През последните 72 часа МО работи на бързи обороти, за да разбере какъв е мащабът на хакерската атака, след като беше открита през последните дни.

Сър Иън Дънкан Смит, депутат от Консервативната партия и бивш войник, на когото Китай е наложил санкции, заяви пред Sky News: „Това е още един пример защо правителството на Обединеното кралство трябва да признае, че Китай представлява системна заплаха за Обединеното кралство и да промени интегрирания преглед, за да отрази това.

„Край на преструвките, това е злонамерен фактор, който подкрепя Русия с пари и военно оборудване, работи с Иран и Северна Корея в нова ос на тоталитарните държави.“

Сър Елууд заяви: „Научаваме по трудния начин как изкуството за водене на война бързо се променя с напредването на технологиите.

„Защитата на цифровия терен вече е също толкова важна, колкото и на физическия – това е още едно напомняне защо трябва да инвестираме повече в отбраната и сигурността.

„И ако този тип кибератака се извършва тук, в Обединеното кралство, можем да предположим, че и други натовски държави ще бъдат обект на атака.“

По-рано, на 7 февруари, Френската национална комисия за информатика и граждански свободи (CNIL) съобщи, че личните данни на повече от 33 милиона френски граждани, включително дати на раждане, номер на социална осигуровка и данни и данни за семейно положение, са били компрометирани като резултат от кибератака срещу здравноосигурителни компании. Беше отбелязано, че изтичането не е засегнало банкови данни, телефонни номера, пощенски и имейл адреси.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!