Скот Ритър: НАТО не е подготвен за война с Русия! Алиансът е отчаян от военните провали на Украйна

от Лазар Лазаров

Парламентарната асамблея на НАТО прие нова декларация (в София), призоваваща членовете на алианса да премахнат някои ограничения върху използването на оръжия от Украйна на руска земя, тъй като режимът в Киев продължава да губи позиции на бойното поле, пише в материал радио Sputnik.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред The Economist на 24 май, че Западните страни трябва да премахнат съответните си забрани Украйна да използва техните оръжия в Русия.

Вестникът твърди, че целта на Столтенберг е била политиката на президента на САЩ Джо Байдън за ограничаване на използването от страна на Украйна на ракети с голям обсег на действие ATACMS и други оръжия на територията на Русия, с изключение на Крим и новите територии на страната, приети през септември 2022 г.

На 27 май Парламентарната асамблея на НАТО (ПА) – консултативният междупарламентарен орган – прие Декларация 489, която призовава членовете на блока да „премахнат някои ограничения“ върху използването на техните оръжия от режима в Киев срещу „легитимните цели“ на Русия.

Съобщава се, че представители на ПА на НАТО от девет държави не са подкрепили инициативата. По-рано Италия и Германия се обявиха против предложението, което може да доведе до избухването на голяма война между Русия и НАТО. Администрацията на Байдън също не е предоставила на Украйна свобода да използва оръжията си срещу Русия.

„Съединените щати ясно дадоха да се разбере, че те също не подкрепят премахването на ограниченията за използване на американски оръжия“, заяви в тази връзка пред Sputnik Скот Ритър, военен анализатор и бивш офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ.

„В Съединените щати има известен дебат, дискусия и диалог за обръщане на тази политика. Но в настоящия момент Съединените щати продължават да налагат ограничения“, посочи той.

Държавите членки на НАТО обаче трябва да решат дали да разрешат използването на техните оръжия от Украйна срещу Русия, въпреки призивите на Столтенберг или необвързващите декларации на ПА на НАТО.

Ритър посочи, че „НАТО като институция не се готви за по-голяма война с Русия“. Той се позова на факта, че досега НАТО е провеждала политика за избягване на ескалация на конфликта в Украйна и предотвратяване на пълноценна конфронтация с Русия.

Според Майкъл Малуф, бивш старши анализатор по политиката за сигурност в кабинета на министъра на отбраната на САЩ , същността на въпроса е, че държавите членки на НАТО не са подготвени за война с Русия.

„Страните от НАТО ще трябва да преминат от икономика на услугите към икономика на пълното производство по време на война. А те не са в състояние да го направят. Те не могат да го поддържат. Ще им трябват години, за да го направят“, отбеляза Малуф пред Sputnik.

„Мисля, че ще видим лидери на европейски държави като [унгарския министър-председател Виктор] Орбан и други, които вероятно ще започнат да се присъединяват и да казват: „Знаете ли, стига ни толкова. Мисля, че Италия вече започва да издава сигнали в същата посока, както и Германия, в допълнение към Орбан„, продължи бившият анализатор на Пентагона.

Експертите смятат, че подкрепата за използването на натовски оръжия от Украйна се дължи на отчаянието на трансатлантическия алианс от постоянните военни провали на киевската власт.

В началото на май френският президент Еманюел Макрон заяви пред The Economist, че Париж може да стъпи на земята в Украйна, ако фронтовите линии бъдат пробити и Киев официално поиска такава помощ. Почти по същото време министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви пред Rueters, че Великобритания е дала на режима в Киев разрешение да нанася удари по цели на руска територия с предоставени от нея оръжия.

Коментирайки думите на Камерън, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че британският външен министър де факто е потвърдил, че Западът води война срещу Русия, използвайки украинците като прокси.

Отразявайки забележките на Столтенберг миналата седмица за The Economist, Захарова обърна внимание на факта, че войнолюбивата реторика на шефа на НАТО дойде преди т. нар. „мирна“ конференция за Украйна в Швейцария, която защитава неработещата „формула“ на Зеленски, като същевременно игнорира позицията на Русия .

„Обективно реалността е, че НАТО не е в състояние да ескалира войната и да я поддържа“, заяви Лари Джонсън, пенсиониран офицер от разузнаването на ЦРУ и служител на Държавния департамент, пред Sputnik, повтаряйки прогнозата си за предстоящото поражение на режима в Киев.

„Да, те биха могли да вкарат войски. Те биха могли да осигурят някаква временна помощ на Украйна. Но всъщност няма нищо, което да промени изхода или траекторията на войната“, заключи ветеранът от ЦРУ.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!