Ритър проговори, какво са иззели ФБР от дома му и каква е целта на властта

Домът на бившия офицер от разузнаването на американската морска пехота Скот Ритър беше обискиран в сряда заради обвинения, че е нарушил Закона за регистрация на чуждестранните агенти (FARA), който изисква всеки, който действа от името на чужда държава, да се регистрира като такъв пред правителството на САЩ. Обикновено обаче лицата, обвинени в такова нарушение, се уведомяват с писмо, а не с обиск.

Неотдавнашният обиск, извършен в нюйоркския дом на бившия оръжеен инспектор на ООН Скот Ритър, е поредната глава от кампанията на американското правителство за тормоз срещу него и семейството му, казва той пред Sputnik.

„Това е тормоз“, заяви Ритър в четвъртък в предаването „Критичният час“ на радио Спутник, като отбеляза, че крайната цел на американското правителство е да го дискредитира в очите на обществеността, тъй като той непрекъснато работи, за да хвърли светлина върху политиката на САЩ.

В повече от две дузини кутии, които бяха изнесени от дома на Ритър, имаше документи, които потвърждават заключенията му, че Ирак никога не е разполагал с оръжия за масово унищожение – ключово твърдение, което САЩ използваха, за да предприемат инвазията си в близкоизточната държава през 2003 г.

„Това е архивът, който потвърждава моите изявления, моите твърдения, че Ирак не е разполагал с оръжия за масово унищожение, че политиките на САЩ…, които обвиняват Ирак в това, са били основани на лъжа. Това е архивът, на който разчитах, за да напиша книга, която в момента е в работен вариант, и те иззеха този архив“,

каза Ритър пред водещите на предаването д-р Уилмър Леон и Гарланд Никсън, като добави, че конфискацията на тези документи е извън обхвата на заповедта за обиск.

„Тук не става въпрос за FARA. Абсолютно не е това. Това е целенасочен тормоз. Това е фронтална атака срещу свободата на словото и свободата на печата“.

Ритър припомни, че е казал на един от агентите от ФБР на място, че неговата „основна предпоставка е спирането на ядрена война“.

„Основната ми идея е да подкрепям дипломацията вместо милитаризма, да насърчавам диалога вместо конфронтацията и да насърчавам контрола над въоръженията вместо надпреварата във въоръжаването“, каза той. „Ако това е престъпление в Америка, тогава ме осъдете и изхвърлете ключа. Но това не е така.

Действайки като журналист от около 20 години, Ритър е публикувал свои творби в многобройни издания, сред които „Вашингтон пост“ и „Ню Йорк таймс“.

„Но те се опитват да изкривят това, за да изкарат по някакъв начин, че съм нает от руското правителство и че действам по указания на руското правителство. Добрата новина е, че нищо от това, което са иззели, няма да подкрепи тези твърдения.“

„Те продължаваха да казват, че се опитвам да формирам мнението на американския народ. Адски прави са, че се опитвам да формирам мнението на американския народ. Всеки, който се занимава с журналистика, прави това. Това е, което трябва да правите (като журналист, бел. Критично), е да дадете на хората информация, основана на факти, за да могат да вземат собствени решения.

Най-опасното нещо в една демокрация като американската е знаещият гражданин, овластен с информация, за да направи информиран избор в деня на вота, а не глупавите овце, които се водят на паша.“

„Това е тормоз, целящ да ме накара да замълча. Това е тормоз, който цели да ме сплаши. И за всички, които слушат, да разберат, че това е фронтална атака срещу Конституцията на Съединените щати“, подчерта Ритер. „Фронтална атака срещу свободата на словото. Фронтално нападение срещу свободната преса.“

„Свободата на словото не е свободна, ако когато упражняваш правото си да говориш свободно, те обискира ФБР. И свободната преса не може да съществува, ако, изпълнявайки журналистическите си задължения, сте обвинявани заради позицията, която заемате, че видите ли, работите за дадена организация, защото тези позиции влизат в противоречие с официалните политически цели на Съединените щати.“

Запитан дали обискът е свързан с отнемането на паспорта му през юни или с неотдавнашно събитие, на което е присъствал в Ню Йорк, за да обсъди последната си работа и усилията да насърчи намаляване на напрежението между САЩ и Русия, бившият разузнавач призна, че „всички те са свързани“.

„Правителството на Съединените щати не искаше нито едно от тези пътувания да се осъществи. Те конфискуваха паспорта ми и сега просто удължават тормоза“, каза той. „Те се страхуват от това, което правя аз, и се страхуват от това, което правим ние (обективните медии), и ето това се случва, когато правителствата се страхуват от собствените си граждани. Граждани, които, отново напомням на всички, просто изпълняват правата си на свобода на словото и“

„Никога не съм искал да бъда чуждестранен агент. Не действам като такъв и не искам да действам като такъв. Никога няма да представлявам друга държава. Представлявам Америка, и само Америка“, продължава той.

„Вярвам в потенциала на моята страна да бъде това, което, знаете, претендираме да бъдем, това, което искаме да бъдем, и признавам, че не сме това и една от причините да не сме е политиката на моето правителство.“

„И следователно, като американски гражданин, мой дълг е да говоря открито и да осветявам къде според мен правителството ми греши, за да можем ние, хората, да предприемем коригиращи действия и да върнем правителството в правия път, защото то служи на нас, а не ние на него.“

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!