СКАНДАЛ. Шолц, жена му и министри пръснали над ПОЛОВИН МИЛИОН евро държавни пари за европейското по футбол

Германският канцлер Олаф Шолц и различни министри от кабинета му са изправени пред ожесточена обществена реакция, след като се разкри, че са похарчили огромни суми, за да пътуват до Европейското първенство по футбол, на гърба на германския данъкоплатец, пише RMXnews.

Германската лява партия също премина в нападение, като отбеляза, че и съпругата на Шолц, политикът от ГСДП Брита Ернст, също е летяла с тях и е седяла във ВИП секцията, което е в противоречие с правилата.

Висши министри често бяха виждани на трибуните по време на мачове, включително Шолц, министърът на здравеопазването Карл Лаутербах и министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер, които всички са политици от ГСДП, заедно с министъра на научните изследвания Бетина Старк-Ватцингер и външния министър Аналена Бербок от Зелените.

Почти всички министри присъстваха, когато националният отбор на Германия загуби от Испания на четвъртфиналите на Европейското първенство по футбол в Щутгарт.

Въпреки това редица членове на кабинета бяха забелязани на различни мачове с участието на германския отбор, включително в Мюнхен, Франкфурт и Дортмунд.

Общите разходи за полети до игрите  възлизат на КОЛОСАЛНИТЕ 531 008,86 евро. Те бяха оповестени, след като политикът от Лявата партия Сьорен Пелман поиска данните от правителството.

„Всеки, който причинява разходи от над половин милион евро за шест предполагаеми бизнес пътувания, е или напълно безотговорен, или напълно недосегаем“, казва Пелман. Скандалът се разгаря на фона на съкращения в бюджета на железопътния транспорт в Германия. Същевременно са налице безкрайни репортажи за това как железопътната система на страната е свидетел на рекорден брой влакови закъснения. „Всеки втори влак сега закъснява.“

Цената на самолетните билети не е единственият елемент от скандала, като съпругата на Шолц, Брита Ернст, също придружи съпруга си на три различни мача. Въпросът сега е дали тя е имала право на „служебните билети“, които получават министрите и които са запазени също само за представители на конституционни органи.

Ернст не принадлежи към нито един от тези конституционни органи, дори съпругът й да е канцлер.

Сега има призиви към съпругата на Шолц да върне парите от билетите за футболните мачове на данъкоплатците.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!