Сиярто: Унгария е готова да посредничи за мирно споразумение с Русия

от Лазар Лазаров

Тъй като Унгария е запазила каналите за комуникация с Русия отворени, тя е готова да посредничи с Русия, за да запази мира и човешките животи. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто на Мирната конференция в Швейцария, предаде RMXNews.

„Унгария е практически последната европейска страна, която не е прекъснала комуникацията с Русия. Унгария е последната страна, която води преговори с Русия“, отбеляза унгарският министър, докато говори на мирната конференция, на която по-специално не присъства Русия.

Сиярто добави, че ролята на Унгария в посредничеството за мирно споразумение може да бъде решаваща.

Освен това Сиярто заяви, че за да „спаси децата, да спаси семействата от разкъсване“, Унгария е готова да изиграе своята роля в мирния процес.

„Моля, не считайте за лошо, че каналите за комуникация са отворени“, призова той.

Унгарският министър отбеляза, цитиран унгарския информационен бюлетин InfoStart, че представлява страна, съседна на Украйна, страна, която живее в сянката на войната от почти две години и половина и следователно е била пряко изправена пред хуманитарните последици от войната,.

В момента в Унгария има около 1600 училища и детски градини, посещавани от деца на семейства на украински бежанци, добави Сиярто.

Ръководителят на ведомството изтъкна още, че в западната част на Украйна живеят около 150 000 унгарци, така че Унгария е добре запозната със страданието, което украинските граждани – включително унгарците от Закарпатието – трябваше да изтърпят през последните две години и половина.

„Знаем колко от тях са изпратени на фронта, знаем колко са загинали“, подчерта той.

Унгарският министър подчерта, че „ние сме готови, ние сме на разположение и ако имате някакво съобщение в това отношение, с радост ще го предадем в Москва или Санкт Петербург, за да спасим деца, семейства и да предотвратим разкъсването на повече семейства“.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!