Сиярто: Решението на ЕС да заобиколи Унгария и да купува оръжие с руските активи е безсрамно

от Лазар Лазаров

Решението на Европейския съюз (ЕС) да заобиколи ветото на Унгария върху закупуването на оръжие за Украйна, използвайки печалбите от замразените активи на Русия, е безсрамно нарушение на червените линии. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто в отговор на плановете на Брюксел да заобиколи решението на Будапеща,  предаде РИА Новости.

„Това е недвусмислена червена линия, такова нагло нарушение на общите правила на ЕС не се е случвало досега“,  отбеляза дипломатът.

Ръководителят на унгарското външнополитическо ведомство изтъкна, че ЕС ще използва 1,4 милиарда евро от Европейския фонд за мир, за да финансира доставките на оръжие за Украйна, въпреки факта, че Унгария не е съгласна с това.

Както съобщи Критично по-рано, шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че ЕС е намерил вратичка в законодателството, за да заобиколи ветото на Унгария. Тъй като Унгария се въздържа от предишно споразумение за изземване на приходите от замразените активи на Русия, тя „не трябва да бъде част от решението как да се използват тези пари“, заяви той.

Източник: Lenta.ru

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!