Сиярто в Санкт Петербург: Преговорите между Русия и Украйна трябва да започнат на часа, за да се избегне ескалация!

от Лазар Лазаров

Унгарският министър на външните работи и външните икономически отношения Петер Сиярто заяви, че преговорите за Украйна трябва да започнат сега, конфликтът няма да приключи на бойното поле, предаде ТАСС.

„Нашата позиция е, че мирът трябва да бъде сключен възможно най-скоро. Мирните преговори [за Украйна] трябва да започнат и прекратяването на огъня трябва да бъде постигнато незабавно. Ако тази война продължи, рискът от ескалация ще нараства всеки ден“, заяви той пред репортери в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург (ПМЭФ).

„Ето защо ние призоваваме за незабавно прекратяване на огъня и прекратяване на тази война, защото ако войната продължи, всеки ден се доближаваме до риска от ескалация“, отбеляза Сиярто.

„Съвсем очевидно е, че войната не може да се реши с оръжия. На бойното поле има само загуби и разрушения. Затова тази война трябва да приключи с преговори. И колкото по-скоро започнат преговорите, толкова по-малко хора ще загинат“, посочи министърът.

Той съобщи още, че ще представлява Унгария на конференция за Украйна в Бюргенщок, Швейцария. По думите на външния министър, въпреки че двете страни няма да бъдат представени на срещата на върха, Будапеща уважава желанието на Швейцария да намери решение на конфликта.

Обсъждайки участието си в ПМЭФ 2024, Сиярто добави, че Западът не би могъл да му го забрани.Знаете ли, аз не съм от хората, за които има смисъл да ви казват какво можете и какво не можете да правите“, заяви той, отговаряйки на въпрос на Известия.

Министърът подчерта, че дипломацията според него е да говориш с всички, а не само с тези, с които си съгласен за всичко.

Източник: ТАСС; Известия

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!