Сиярто: Ако ЕК не реши въпроса със спрения ни от Киев петрол до 3 дни отиваме на съд!

Унгария и Словакия инициираха започване на консултации с Европейската комисия във връзка със спирането на транзита на петрол от Руската федерация от Украйна. Това съобщи на 22 юли унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс, пише Известия.

„Европейската комисия има три дни, за да изпълни искането ни, след което ще отнесем въпроса до съда“, каза той.

Според Сиярто предния ден той е разговарял с украинския външен министър Дмитрий Кулеба и той е казал, че Киев позволява всякакъв транспорт на петрол, но това не е вярно, допълва медията.

Унгарският външен министър Петер Сиярто на свой ред отбеляза, че Унгария и Словакия продължават да работят по правно и техническо решение на ситуацията със спирането на транзита на петрол от Руската федерация през Украйна, в случай че тя може да бъде разрешена бързо с участието на Европейска комисия.

По-рано, на 19 юли, Украйна спря доставките на петрол от Лукойл за Словакия и Унгария. В Братислава и Будапеща казаха, че руският петрол продължава да тече в двете държави по други транзитни маршрути. Официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза, че настоящата ситуация не зависи от Москва, а в Киев са взели не техническо, а политическо решение, спирайки транзита, пише още Известия.

Унгарският външен министър Петер Сиярто същия ден нарече решението на Украйна неразбираемо, неприемливо и враждебно. Той припомни, че Киев се стреми да влезе в ЕС, но по някаква причина заплашва енергийната стабилност на двете държави от това обединение. Освен това Politico съобщи, че Будапеща се опитва да избегне недостига на гориво и прекъсванията на електрозахранването, които я заплашват след спиране на доставките на петрол.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!