Сирски наредил изтегляне на украинските войски от Авдеевка

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Александър Сирски обяви изтеглянето на украинските части от Авдеевка, предаде Украинская правда.

Въз основа на оперативната обстановка около Авдеевка, за да избегна обкръжение и да запазя живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да премина към защита на по-благоприятни линии„, е съобщил Сирски, пише Фокус.

Предприемаме мерки за стабилизиране на ситуацията и запазване на нашите позиции. Все пак ще си върнем Авдеевка„, е допълнил той.

Според командващия украинската група войски „Таврия“ Александър Тарнавски „в съответствие с получената заповед ВСУ са напуснали Авдеевка на предварително подготвени позиции“.

Тарнавски е допълнил, че към 21:00 часа местно време (съвпада с българското) на 16 февруари в Авдеевка са се провели тежки боеве, а в коксохимическия завод гори пожар поради руски удари.

По-рано Тарнавски съобщи, че към 13:00 часа (на 16 февруари ) в Авдеевка, Донецка област, руските сили не са блокирали нито едно украинско подразделение. Операцията по защита на града продължава.

Тарнавски съобщи още, че украинските защитници са се изтеглили от позицията на „Зенит“ в Авдеевка, за да спасят животи на военните и да подобрят оперативната обстановка.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че в ситуацията с опита на руската армия да превземе Авдеевка, той „изисква от военното ръководство преди всичко да спаси живота на защитниците на Украйна“.

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!