Първан Симеонов: България си отива пред очите ни, затъваме, хора!

„България си отива пред очите ни, затъваме, хора!“ Това коментира по повод настоящата политическа и обществена ситуация в страната, близо месец преди предсрочните парламентарни избори Първан Симеонов, социолог от „Галъп интернешънъл“.

Затъваме, хора. България си отива пред очите ни. Смятаме някакви формули по цели дни и така живеем в последните четири години. Погледнете накъде вървят показателите на активността. Погледнете къде бяха след последните упражнение за махане на машините и къде беше доверието в изборите – на дъното. Хората се скриха от екзитпола, за да не кажат за кого са гласували. Това са симптоми на заболяване на представителството“, обяви Първан Симеонов.

„Четири години България цикли. България е на пауза“, каза социологът.

Според него тва е категорично загубено време. Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, уточни Симеонов.

„Протестните настроения избиват през най-неподозирани места. Обикновено избиват през някой нов голям. На тези избори такъв няма да се явява. Очакването е към Радев в бъдеще. Те могат да избият на различни места.

Достатъчно е да отворите YouTube и да видите колко интересни говорители има там, които привличат интерес.  Появяват се хора, които разказват обратното на утопиите. Те са реакция.

Тази обществена реакция може да избие през неподозирани места. Ваня Григорова се превърна в звезда.

Проблемът сега е, че няма обединение, както за местните избори. На втория тур в София се събра около нея много протестен вот, но не сега нямаме втори тур. Сега ще трябва да има автентичен вот“.

„Ние сме в преддверието на криза на демокрацията. Това е големият въпрос. Кой е този изход? Въпросът е на съдържание – могат ли политиците да предложат такова“, приключи песимистичния си анализ Симеонов.

Източник: бТВ

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!