Симеон Дянков каза истината за отовността ни за еврозоната

„Не влизаме в еврозоната януари 2025 г., нито юли 2025 г, както започна да се прокрадва някакво съмнение от страна на премиера Денков, защото не изпълняваме един от основните критерии, а именно – инфлацията.“ Това заяви бившият заместник министър-председател и министър на финансите Симеон Дянков в „Тази сутрин“ по бТВ, пише Труд.

Не изпълняваме критерия с много. Средната инфлация в еврозоната е наполовина от нашата инфлация към декември. Няма как да се справим с този критерий до юнския доклад, който гледа данните до март – за последната година месец по месец, до края на март тази година.

Ние, понеже не ги изпълняваме през последните 9 месеца, вече трябва да помислим как елегантно трябва да започнем да говорим – виждам, че премиерът Денков се насочва натам, какво следва. Хубавото е, че правителството за първи път започва сериозно да работи по темата „еврозона“, добави Симеон Дянков.

Дори да се приеме законодателство у нас е абсолютно невъзможно да бъдем приети в еврозоната на тази база. „Такива изключения никога не са правени в историята на еврозоната. Нашата инфлация към края на декември е малко над 5,5% – 5,6 – 5,8%, взависимост от коя кошница се използва. Инфлацията за същия период в еврозоната е 2,4%„, каза още Симеон Дянков.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!