Силен шамар за управляващите в Германия след изборния резултат

Пистори,ус и Шолц

Резултатите от изборите за Европейски парламент (ЕП) се превърнаха в силен шамар за управляващата в Германия светофарна коалиция. Това заяви в понеделник, 10 юни, бившият шеф на външното министерство и бивш председател на Социалдемократическата партия на Германия Зигмар Габриел.

Според резултатите от изборите за Европейски парламент в Германия блокът на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС) зае първо място с 30% от гласовете, второ място зае дясната Алтернатива за Германия (AfD) с 15,9% от гласовете, уточнява телевизия ARD, позовавайки се на данни от проучването. ГСДП на канцлера Олаф Шолц зае трето място, като показа най-лошия резултат в историята си – 13,9%.

„В ГСДП всеки, който е отговорен, като например избраното партийно ръководство, сега трябва да обмисли своята отговорност: каква роля играят в това бедствие?“ – цитира го вестник Tagesspiegel.

Освен това Габриел разкритикува сегашното германско правителство. Според бившия шеф на външното министерство е необходимо да се проведе дебат за това какво не е наред в политиката на страната.

След преброяване на гласовете на 26 страни от ЕС, Европейската народна партия, от която членува и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, води с голяма разлика.

На второ място е Прогресивният алианс на социалистите и демократите. Фон дер Лайен говори с други партии за техния общ „интерес от стабилност“ и „мечтата за създаване на силна и стабилна Европа“. На 9 юни беше съобщено, че избирателната активност на изборите за Европейски парламент (ЕП) по предварителни оценки е била 51%.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!