Си пред Путин: Случва се тектонична трансформация на международното положение с промени и сътресения, невиждани от векове!

Руският и китайският президент Владимир Путин и Си Дзинпин на срещата на БРИКС в руския град Казан

Си пред Путин: Случва се тектонична трансформация на международното положение с промени и сътресения, невиждани от векове

Лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин проведоха третата си за годината среща на четири очи, този път в Казан, в рамките на срещата на върха на БРИКС. Въпреки че нито един от тях не използва думата „Украйна“ в речите си при откриването на срещата, имаше много препратки към СВО.

В речта си Путин говори за развитие на отношенията на всички направления

Китайски контейнеровоз

Китайски контейнеровоз

„След миналогодишния рекорд във взаимната търговия Русия и Китай, въпреки негативното външно въздействие, запазват динамиката на икономическия растеж, икономическото взаимодействие. През периода януари-август търговският оборот, по наши данни, се е увеличил с 4,5%. По данни на китайската статистика има малка разлика. Но като цяло положителната тенденция се запазва“, заяви руският президент.

Ако сравним с 2023 г., ръстът на търговията леко се е забавил. Тогава тя се е увеличила с 23,1% до 227,8 млрд. долара. Това е рекордна стойност. Руският износ за Китай възлиза на 106,9 млрд. долара, а вносът от Китай – на 120 млрд. долара. Той се увеличи с цели 40 процента, въпреки активните опити на Запада да ограничи потока от стоки от Поднебесната империя към Русия.

Град Казан, Русия

Град Казан, Русия

„Успешно реализираме съвместни проекти в областта на енергетиката, промишлеността, високите технологии, транспорта, селското стопанство и много други области. Тук, в Татарстан, е построен и нов логистичен център, който е кръстен на Дън Сяопин. Този център се използва за транспортиране на товари между нашите страни“, каза Путин.

Путин отбеляза и съвпадащите възгледи на двете страни за международния дневен ред

„Руско-китайското сътрудничество в световните дела е един от основните стабилизиращи фактори на глобалната сцена. Възнамеряваме да продължим да засилваме координацията във всички многостранни платформи, за да гарантираме глобалната сигурност и справедливия световен ред“, заяви руският президент.

Сред всички платформи Путин спомена БРИКС, като заяви, че възнамерява да продължи да развива тази организация.

Си също отбеляза ролята на БРИКС

Си Дзинпин, върховен лидер на Китай

Си Дзинпин, върховен лидер на Китай

„БРИКС е може би една от най-важните платформи за сътрудничество за консолидиране на широкия развиващ се свят и страните с нововъзникващи пазари. Тя действа като системообразуващ фактор при формирането на справедлива, подредена многополюсност и публично достъпна, приобщаваща икономическа глобализация“, заяви китайският лидер.

А говорейки за отношенията с Русия, той отбеляза духа на „вечно добросъседство и приятелство, всеобхватно стратегическо взаимодействие и взаимноизгодно сътрудничество“ в отношенията между двете страни.

Си каза също, че Русия и Китай са заедно в защитата на международната справедливост.

Путин спомена бразилския президент в разговора си със Си
Лула да Силва в последния момент, че не може да присъства на срещата на върха на БРИКС поради травма на главата, която е получил след падане във ваната в дома си.

„Той много съжалява, че не можа да дойде лично, но възнамерява да работи с нас утре във видео режим. Казах му, че ще бъде само четири часа в неговата страна. Това е нечовешко. Но той все пак настоя, каза: не, искам да участвам лично, поне чрез видеоконференция“, каза Путин за разговора си с бразилския лидер.

От своя страна Си не спомена по никакъв начин украинската криза. Но по един алегоричен начин, типичен за китайската дипломация, той заговори за „тектоничната трансформация“ на международното положение, което претърпява сериозни промени и сътресения, невиждани от векове.

Си увери Путин в ненарушимостта на „твърдата взаимна подкрепа“ и „дълбокото вековно приятелство“ между страните.

„Китай оценява работата на Русия като председател на тази среща на върха на БРИКС и очаква задълбочени дискусии с лидерите на страните-членки в съюза относно бъдещото развитие на механизма за сътрудничество на БРИКС, което ще помогне на всички страни да постигнат консенсус. Това ще изпрати положителен сигнал за солидарност и сътрудничество и ще развие стратегическо сътрудничество и прагматично сътрудничество в различни области между страните от БРИКС, ще се стреми да създаде нови възможности за Глобалния юг“, посочи китайският лидер, заключва Известия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Президентът на Иран: „БРИКС е изходът от тоталитаризма на САЩ“. Путин и Си започнаха преговори в Казан

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!