Си Дзинпин остро пред Макрон: Против сме войната в Украйна да се използва за разпалване на нова Студена война

На среща с Макрон Си Дзинпин призова да не се използват военните действия в Украйна, за да се „очерни имиджа на Китай и да се запали нова студена война“, като подчерта, че не е страна в конфликта

По време на посещение във Франция и преговори с президента на страната Еманюел Макрон, китайският президент Си Дзинпин отхвърли критиките към Пекин за сътрудничество с Русия, съобщи The New York Times.

По време на съвместна пресконференция с Макрон Си заяви:

„Ние се противопоставяме на тази криза [военният конфликт между Русия и Украйна] да прехвърля отговорност на трета страна, да се накърнява нейния имидж и да се разпалва на нова Студена война.“

Китайският лидер подчерта, че Пекин „не е в основата на тази криза, не е страна в нея или участник“.

NYT пише, че острата забележка на Си Дзинпин е отправена главно към Съединените щати, които смятат, че Китай, в допълнение към продължаващото икономическо сътрудничество с Русия и закупуването на „огромни количества руски нефт и газ“, също така предоставя военна помощ на Москва.

По-специално Вашингтон смята, че страната предава на Русия сателитни изображения за военни цели, компоненти за изтребители и други стоки с двойно приложение. Пекин многократно отрече тези данни, подчертавайки, че не доставя оръжия нито на Москва, нито на Киев, а се застъпва за бързо разрешаване на конфликта. Руските власти също отричат ​​информация за военна подкрепа от Китай.

Преди ден в Елисейския дворец се състоя тристранна среща между Макрон, Си и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя призова Китай да използва „цялото си влияние върху Русия“, за да прекрати военните действия в Украйна и отбеляза, че Си е изиграл важна роля в „деескалацията на безотговорните ядрени заплахи“ от Москва. Фон дер Лайен нарече конфликта между Русия и Украйна „екзистенциална заплаха“ за Европа, като каза, че той засяга и отношенията на ЕС с Китай.

Въпреки думите на Си, пише NYT, атмосферата на преговорите им с Макрон е била приятелска: китайският лидер отбеляза, че между Пекин и Париж „няма нито геополитическо напрежение, нито някакъв фундаментален конфликт“. И двамата лидери също призоваха за „олимпийско примирие“ – прекратяване на военните действия по света по време на летните олимпийски игри във Франция.

Страните се съгласиха да сключат поредица от споразумения между френски и китайски компании, като Макрон призова за увеличаване на китайските инвестиции във френския сектор на батериите, транспортната инфраструктура и зелената енергия.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!