Швейцария връща на Германия бракувани танкове, да ги даде вероятно на Киев

Швейцарският парламент одобри продажбата на 25 танка „Леопард 2“ обратно на германския им производител с решение, което ще даде възможност изведените от експлоатация танкове да бъдат прехвърлени в други европейски държави, предаде ДПА.

Стъпката вече беше одобрена от Националния съвет на Швейцария. Швейцарското правителство все още трябва да вземе решение относно подробностите и сроковете за продажбата.

Въпреки нахлуването на Русия в Украйна и доставянето на оръжия от много европейски държави на Киев, Швейцария запазва политиката си на неутралитет. Швейцарският закон за военната техника изисква да не се доставя военно оборудване на държави, които участват във въоръжен конфликт.

Берн заяви, че това важи независимо от това дали дадена страна – като Украйна – е била нападната и иска да се защити.

През юни швейцарското правителство отхвърли предложението на швейцарската оръжейна компания РУАГ да продаде 96 танка „Леопард 1“, които се съхраняват в Германия, за да могат да бъдат ремонтирани и след това доставени на Украйна.

През февруари обаче германското правителство поиска от Швейцария да продаде изведените от експлоатация танкове обратно на германската оръжейна компания „Райнметал“, като обеща, че танковете няма да бъдат предадени на Украйна. Вместо това изведените от експлоатация швейцарски танкове ще бъдат използвани за попълване на запасите в страните от ЕС или НАТО, които са намалени заради доставките за Украйна, която в момента отблъсква пълномащабна руска инвазия.

Вероятно върнатите танкове после ще бъдат предоставени от Германия на Украйна.

КритичноБГ напомня, че само преди дни Украйна отказа да приеме десет танка „Леопард 1“ от Германия поради лошо им състояние, събщи Der Spiegel, позовавайки се на свои източници.

Вчера пък външният министър на Германия Бербок призна, че някои от оръжията, изпратени на Украйна били стари или неизползваеми, като уточни, че Берлин знае за това. Освен всичко тя добави, че страната ѝ проверява и ракетите Таурус, дали ставали. 

Източник: БТА

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече