ОБРАТ! Швейцария: Не може да има мир в Украйна без Русия!

от Лазар Лазаров

Швейцария работи по въпроса за включването на Русия в мирния процес в Украйна. Това заяви на пресконференция в Берн шефът на швейцарското външно министерство Игнацио Касис, предаде ТАСС.

„Бях ясен от самото начало: не може да има мирен процес без Русия“, отбеляза той и добави, че въпросът не е дали Русия трябва да участва в процеса, а кога това ще се случи.

Според Касис конференцията за Украйна в Бюргенщок, насрочена за 15-16 юни, се разглежда в Берн като „първата стъпка“ от мирния процес. „Сега обсъждаме втората стъпка с много държави и, очевидно, основният въпрос в Бюргенщок ще бъде в кой момент ще бъде възможно да се включи Русия в този процес“, посочи началникът на външното министерство.

Швейцарските власти планират да проведат конференция за Украйна на 15-16 юни в курорта Бюргенщок. По-рано швейцарското външно министерство съобщи, че Берн е поканил повече от 160 делегации, включително от страните от Групата на седемте, Групата на двадесетте и БРИКС. Според швейцарските власти Руската федерация не е сред поканените на тази среща.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва няма да поиска да участва в конференцията, ако не е желана там. Според руския външен министър Сергей Лавров провеждането на това събитие е „път към нищото“, а Русия не вижда желанието на Запада да води делови преговори по честен начин. В същото време Руската федерация многократно е подчертавала, че Москва никога не е отказвала мирно уреждане на конфликта с Киев.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!