Швейцария каза НЕ на оръжеен реекспорт за Украйна

Националният съвет на Швейцария реши да отхвърли инициатива за реекспорт на оръжия за Украйна. Това съобщи вестник 20 Minuten на 27 септември, като се позова на швейцарския парламент.

Срещу инициативата се обявиха 135 депутати, а 48 я подкрепиха.

Депутатите, които гласуваха против, смятат, че реекспортът на оръжия за Украйна би нарушил неутралитета на държавата.

По-рано, на 7 юни, горната камара на швейцарския парламент одобри реекспорта на оръжия за Украйна. Беше отбелязано, че депутатите от долната камара отхвърлиха тази законодателна инициатива на 2 юни и трябваше да я разгледат отново.

През май парламентарна комисия препоръча облекчаване на правилата за износ на военно оборудване за Украйна. Това стана, след като Германия, Дания, Нидерландия и Испания поискаха от Швейцария да изпрати произведени в Швейцария боеприпаси и оръжия в подкрепа на Киев.

На 1 май постоянният представител на Швейцария в ООН Паскал Кристин Берисвил заяви, че реекспортът на оръжия за Украйна е забранен от законодателството на страната. Тя отбеляза, че подобни действия са невъзможни, без да се наруши законът.

Още през февруари официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обвини Швейцария, че е загубила неутралитета си. Тя заяви, че осъждането на специалната операция, подкрепата на санкциите на ЕС, блокирането на сметките на физически и юридически лица от Руската федерация свидетелстват за отдалечаването на страната от предишния неутрален статут.

Западните държави увеличиха военната и финансовата си подкрепа за Украйна на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, която руските власти обявиха на 24 февруари 2022 г. на фона на изострянето на ситуацията в региона заради обстрела от страна на украинските военни.

По-рано стана ясно, че швейцарският парламент одобри продажбата на 25 танка „Леопард 2“ обратно на германския им производител с решение, което ще даде възможност изведените от експлоатация танкове да бъдат прехвърлени в други европейски държави, сиреч в Украйна.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече