Швеция иска да депортира имигранти, които не „спазват ценностите ѝ“

Във вторник Швеция заяви, че иска да въведе нови изисквания, които да позволят депортирането на лица, търсещи убежище и имигранти за злоупотреба с наркотици, връзки с престъпни групи или изявления, застрашаващи шведските ценности, предава агенция Франс прес.

Правителство на малцинството на министър-председателя Улф Кристерсон дойде на власт преди една година с подкрепата на дясната партия „Шведски демократи“ и обеща да се бори с имиграцията и престъпността.

„Предпоставка за успешна интеграция е хората, които искат да живеят в Швеция, също да спазват основните норми и да живеят честно и възпитано“, заяви министърът на миграцията Мария Малмер Стенергард.

Паулина Брандберг, министър по въпросите на равенството между половете, заяви пред репортери, че правителството ще преразгледа шведското законодателство, за да установи дали има конкретни основания за отнемане на разрешенията за пребиваване.

Въпреки това тя изброява потенциални примери за „недостатъци в начина на живот“, включително измами с обезщетения, дългове, нечестен начин на живот, злоупотреба с наркотици, както и връзки с престъпни мрежи или насилствени и екстремистки групи, „застрашаващи основните шведски ценности“. Брандберг заяви, че прегледът ще разгледа също така „дали е възможно и уместно да се включат изявления, които сериозно застрашават основните шведски демократични ценности“

„Ако желаете нещо различно от тези демократични ценности или дори активно работите срещу това, което Швеция защитава, тогава просто не трябва да живеете тук“, казва Брандберг.

„Основен принцип на шведското имиграционно законодателство е, че само шведските граждани имат безусловно право да пребивават в Швеция“, заяви пред репортери Лудвиг Асплинг, говорител по миграцията на Шведските демократи.

Бившият съдия Робърт Шот беше назначен за ръководител на проверката, която трябва да докладва до средата на януари 2025 г.

В разговор с обществената радиостанция Sveriges Radio министърът на правосъдието Гунар Стрьомър обяви, че ще бъде извършена проверка за увеличаване на правомощията за отнемане на гражданство. Това може да включва случаи, в които дадено лице е извършило тежки престъпления, като например тероризъм, или случаи, в които дадено лице е използвало заплахи, лъжи или подкупи, за да получи гражданство.

В някои случаи отнемането на шведското гражданство може да доведе до липса на гражданство. „Аз самият не виждам нищо против това. Но то е част от проверката и ще видим какво ще покаже тя“, каза Стромър пред радиото.

От 90-те години на миналия век насам Швеция приема голям брой имигранти, предимно от разкъсвани от конфликти страни, сред които бивша Югославия, Сирия, Афганистан, Сомалия, Иран и Ирак.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!