The Economist: Швеция и Холандия може напълно да спрат подкрепата на ЕС за Украйна

Унгарският премиер Виктор Орбан и лидерът на Холандската партия на свободата, която спечели парламентарните избори миналата седмица, Герт Вилдерс, може да намалят или напълно да спрат финансирането на Украйна, както и да лишат Киев от възможността да стане член на Европейския съюз. Това съобщава британското издание The Economist .

Освен това Швеция може да подкрепи позицията на Унгария и Холандия.

„Правителства, настроени към ограничаване на разходите, като холандското и шведското, лобираха срещу даването на допълнителните пари. Германия сега казва, че ръцете й са вързани“, се казва в статия, публикувана на 30 ноември.

Авторите отбелязват, че доскоро само Виктор Орбан се противопоставяше на финансирането на Украйна, но напоследък мненията на европейските лидери се разминават и сега Европейският съюз не може да реши дали да отпусне допълнителните 50 милиарда евро, които Европейската комисия (ЕК) поиска, за да се помогне на Киев .

Раздразнителният унгарски премиер може да има скоро нов съюзник, след като Герт Вилдерс спечели холандските избори на 22 ноември“, пише The Economist.

Съдбата на Украйна ще стане малко по-ясна след планираната среща на върха на ЕС на 14 и 15 декември, но британското издание не очаква да чуе нещо положително за Киев.

На 1 декември и Ройтерс, позовавайки се на източник, съобщи, че ще бъде трудно за лидерите на Европейския съюз на срещата на върха на общността, която ще се проведе на 14-15 декември, да постигнат споразумение по въпроса за предоставянето на 50 милиарда евро на Украйна.

Пак на 1 декември и Politico заяви, че ЕС върви към политическа криза заради помощта за Украйна и противопоставянето от страна на Унгария. В статията се посочва, че кризата може да избухне на срещата на върха в средата на декември, когато се очаква лидерите на общността да вземат историческо решение да приемат Украйна в съюза и да предоставят на Киев финансова подкрепа в размер на 50 милиарда долара.

ЕК отчете катастрофален спад в икономиката на Украйна през м.г. Какво показват данните?

На 15 ноември проучване на Европейската комисия (ЕК) разкри, че украинската икономика е спаднала с 29% през 2022 г. и е нараснала с 4,1% през 2023 г. благодарение на чуждестранна подкрепа. Според ЕК през годината темпът на растеж може да нарасне до 4,8%. Освен това прогнозата сочи, че икономиката на страната ще продължи да расте с 3,7% през 2024 г. и 6,1% през 2025 г.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!