Шолц тържествено обяви, че изкопаемите горива са към края си. Но благодари на Норвегия за газа

Германският канцлер Олаф Шолц заяви на церемонията по откриването на панаира в Хановер, че ерата на използването на изкопаеми горива е към края си. „Разбира се, всички сме наясно: ерата на изкопаемите горива е към своя край. За всички нас това означава промяна на индустриалните процеси„, категоричен беше той.

В същия ден обаче Шолц изказа благодарност на норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре за това, че е предоставил на Германия газ след прекъсването на търговските връзки с Русия.

Припомняме, че миналия декември Шолц обвини руския президент Владимир Путин за нарастващите цени на енергията в Европа. Според него германското правителство е принудено да купува повече газ от Норвегия и да създава LNG терминали, а това струва много повече.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на форум в Давос през януари 2024 г. нарече постепенното изключване на изкопаемите горива неизбежно и се застъпи за „добър преход към възобновяеми енергийни източници“.

„Нека поясня, че преходът от изкопаеми горива е много важен и неизбежен. Да се ​​надяваме, че няма да стане твърде късно“, каза Антонио Гутериш генерален секретар на ООН

На свой ред изпълнителният директор на саудитския петролен гигант Saudi Aramco Амин Насър призова да се изоставят фантазиите за отказ от петрола. Според него настоящата стратегия за преход към зелена енергия се проваля, когато се сблъска с реалността.

През декември 2023 г. страните, участващи в срещата на върха за климата в Дубай (COP28), одобриха споразумение, призоваващо за преход от изкопаеми горива до 2050 г.

Според приетия документ страните се съгласиха бързо и организирано да се откажат от използването на изкопаеми горива в енергийните системи. Участниците в срещата на върха трябва също да допринесат за усилията за преход към зелени технологии.

Председателят на COP28 Султан бин Ахмед Ал Джабер отбеляза на срещата, че глобалният преход от изкопаемите горива е неизбежен, но преходът към нови енергийни източници ще отнеме време.

Поетапното премахване на изкопаемите горива е неизбежно и необходимо – и това ще се случи. Но не можете да изключите света от съществуващата енергийна система, преди да изградите нова„, каза той

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!