Шолц се застъпи за руската култура. Вероятно изненада и себе си

Германският канцлер Олаф Шолц не подкрепя забраната на руската култура. Според него тя е част от общата европейска история, пише Handelsblatt.

Според Шолц артистите, подкрепили действията на Кремъл, едва ли ще получат покана за концерт в Германия без това. Той добави, че сред руснаците се твърди, че има много хора, които не са съгласни с политиката на властите.

„Руската култура е част от общата ни европейска история. И не бива просто да бъде забранявана“, заяви германският канцлер.

Германия не е единствената страна, която ограничи изявите на руските артисти. Наскоро КритичноБГ публикува новина за световно известната руско-австрийска оперна певица Анна Нетребко, кято заведе дело срещу нюйоркския оперен театър „Метрополитън“ за 360 000 долара обезщетение за отменени представления. Тогава стана ясно, че като е отменило представленията, планирани за 2024-2025 г., ръководството на театъра е нарушило споразуменията с Нетребко и я е дискриминирало на национална основа. Певицата претърпя загуби, заради свалените участия.

Все пак, позицията на Шолц буди сериозна изненада, защото той винаги е заемал изключително яростна позиция срещу Русия.

КритичноБГ припомня още, че когато американският президент Джо Байдън заяви на брифинг в Белия дом още преди войната, че ако Русия нападне Украйна, САЩ ще ликвидират газопроводите Северен поток, стоящият до него Шолц остана спокоен и даже загадъчно, но неприлично усмихнат.

В този смисъл германският канцлер коленопреклонно следва политиката на Вашингтон, даже създава впечатление, че се опитва да отгатне предварително, какво ще му заръчат от САЩ и се впуска през глава да го направи без оглед за последствията за Германия, още по-малко за Европа. Заради това позицията му днес за руската култура, надали е въпрос на събудила се смелост и избуяло мъжество в Шолц, който успя с политиката си през последната година и половина да срине доверието на германците в себе си. 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!