Шолц се уплаши! Иска фермерите да се успокоят. Веят се плакати с призиви за…

Германският канцлер Олаф Шолц призова за спокойствие и готовност за компромиси в събота, когато страната е изправена пред протести на земеделски производители, разгневени от плана за намаляване на субсидиите за гориво. Той предупреди за екстремисти, които разпалвали ярост на фона на всеобщото недоволство, пише ABC news.

Фермерите блокираха основни пътища и затрудниха движението с тракторите си в цялата страна в рамките на седмица на протести срещу плана за премахване на данъчните облекчения за дизеловото гориво, използвано в селското стопанство. Те продължиха с демонстрациите, въпреки че правителството смекчи първоначалния си план, като заяви, че освобождаването от данък върху селскостопанските превозни средства ще бъде запазено, а намаляването на данъчните облекчения за дизела ще бъде разсрочено за три години.

„Аргументите са част от демокрацията“, каза Шолц. „Но аз знам, включително и от личен опит, че споровете могат да изтощят хората и да подклаждат несигурност.“

Шолц добави, че компромисите също са съществена част от демокрацията. Но сега, каза той, „яростта се разпалва умишлено; екстремисти с гигантски обхват осъждат всеки компромис, включително в социалните медии, и отравят всеки демократичен дебат“.

Това е токсична смес, която трябва да ни тревожи, която много силно тревожи и мен„, каза той.

Според сайта Вarrons, размахването на плакати, призоваващи опонентите да бъдат изпратени на бесилката, очевидното присъствие на крайнодесни протестиращи при едноседмични блокади на фермерите в Германия  са породили опасения, че екстремисти се стремят да използват протестното движение.

Екстремистите от групировката „Freie Sachsen“ размахваха роялистки знамена и макети със снимки на германски политици, облечени като затворници по време на протеста в Дрезден, пише още сайта.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!