Шолц се притесни от записите за Кримския мост

Олаф Шолц

Германските власти незабавно са се заели да разследват ситуацията около публикуването на запис на разговор между германски офицери в Украйна. Това съобщи на 2 март германският канцлер Олаф Шолц.

Шолц обеща бързо изясняване след публикуването в Русия на запис на дискусия за подкрепа за Украйна от офицери от германските военновъздушни сили“, съобщава ДПА в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Германският канцлер посочи още, че случилото се е много „сериозен проблем“. По думите му инцидентът се разследва „много внимателно, много интензивно и много бързо“.

Ден преди това, на 1 март, главният редактор на RT Маргарита Симонян публикува пълна стенограма от дискусията между високопоставени служители на германската армия относно ударите с ракети Taurus по Кримския мост, която по нейни данни се е състояла на 19 февруари. По време на разговора военните обсъдиждат доставките на ракети Taurus за Украйна.

Във фрагмент на аудиозаписа на представителите на германските военновъздушни сили се казва, че офицерите са обсъждали колко от тези снаряди ще са необходими за атаката на Кримския мост и дали такъв удар ще бъде ефективен.

Разговорът се провежда между ръководителя на отдела за операции и учения на командването на военновъздушните сили на Бундесвера Франк Грефе, инспектора на BBC на Бундесвера Инго Герхарц, служител на центъра за въздушни операции на космическото командване на Бундесвера Стефан Фенске и служител на същия отдел на име Фростед.

В този ден официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова отбеляза, че опитът на Берлин да избегне отговор относно аудиозаписа на разговора между германски офицери би бил признание за вината на Германия .

Агенция DPA, позовавайки се на представител на германското министерство на отбраната, съобщи, че е започнало разследване за възможно прихващане на съобщения от германските военновъздушни сили относно доставката на ракети Taurus на Украйна за атаки срещу Кримския мост.

Вестник Bild също пише, че аудиозаписът най-вероятно не е фалшив. Изданието съобщава, че в германския сегмент на социалната мрежа X са започнали да блокират акаунти , които разпространяват запис на разговор между германски офицери. Захарова посочи, че това е истинско „прикриване на следи “.

Вестник Berliner Zeitung също призна автентичността на записа.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!