Неочаквано. Шолц се обяви срещу екстрадицията на Асанж в САЩ?

от Лазар Лазаров

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че би било добре британските съдилища да осигурят защита на основателя на WikiLeaks Джулиан Асанж, който ще бъде изправен пред наказателно преследване за разкриване на държавни тайни, ако бъде екстрадиран в Съединените щати. Думите на Шолц са цитирани от немската телевизия Tagesschau, предава РИА Новости.

В края на февруари приключват изслушванията в Лондон, по време на които е разгледана жалбата на Асанж срещу решението на британските власти да го екстрадират в САЩ. Съдия Виктория Шарп заявява, че съдиите ще обявят решението си по-късно.

Според британския вестнинk „The Guardian“ адвокатите на правителството на САЩ твърдят, че външните контакти на САЩ са пострадали заради публикациите на Асандж. На това защитата му отговаря, че той е разкрил американски военни престъпления и източниците, посочени в докладите му, са били замесени в престъпни дейности.

„Аз съм на мнение, че би било добре, ако британските съдилища му (на Асанж бел.ред.) осигурят защитата, от която се нуждае, защото се очаква той да бъде преследван в Съединените щати предвид факта, че е разкрил американски държавни тайни“, заявява Шолц по време на посещение в учебно заведение в град Синделфинген в югозападна Германия.

Австралийският журналист Асанж придобива известност през 2006 г. във връзка с работата си в сайта WikiLeaks, създаден за публикуване на секретни документи. През 2010 г. сайтът прави публично достояние секретни видеозаписи на американската армия, които показват как най-малко 18 цивилни са  убити  след атака на американски хеликоптер в Багдад през 2007 г. През 2010 г. сайтът започва да публикува 250 хиляди американски дипломатически документа.

Асанж се укрива в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г., опасявайки се от екстрадиция. Сутринта на 11 април 2019 г. той е задържан по искане на САЩ, след като е изгонен от посолството, след което е настанен в затвора Белмарш в Лондон.

РИА Новости припомня, че  през юни 2022 г. тогавашният министър на вътрешните работи на Великобритания Прити Пател одобрява екстрадицията на основателя на WikiLeaks в Съединените щати след разглеждане на случая от Уестминстърския магистратски съд и Върховния съд в Лондон. Британските съдилища не смятат, че екстрадирането на Асандж би било репресивно или несправедливо. През юни 2023 г. Асандж подава последна жалба до Върховния съд на Лондон в опит да оспори решението на съдия Джонатан Суифт, който отхвърля  обжалването на адвокатите на журналиста и по осемте точки срещу заповедта му за екстрадиция.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!