Шолц призна: Нападението над завода в Tesla е терористичен акт

от Лазар Лазаров

Палежът на подстанция близо до завода за електрически превозни средства Tesla в германската провинция Бранденбург е терористичен акт. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю за местния вестник MAZ.

Критично припомня, че на 6-ти март беше съобщено, че  лява терористична групировка е поела отговорността за нападението срещу фабрика на Tesla, което включва подпалването на трафопост и прекъсването на електрозахранването, както и остави без ток части на Берлин. 

Шолц коментира инцидента с палеж от група екоактивисти на електроцентралата близо до завода на Tesla в община Грюнхайд. Той подчертава, че палежът няма да изплаши чуждестранните инвеститори от сектора на  развитието на строителството на електрически превозни средства в Германия.

„Що се отнася до нападението, виждам го по същия начин както и правителството на държавата: това е терористичен акт, отбелязва германският канцлер. Той също така призовава правоприлагащите органи и големите компании да укрепят критичната си инфраструктура.

Lenta припомня, че на 5 март заводът на Tesla в Грюнхайде остана без електричество поради палеж, организиран от екоактивисти. В резултат на акцията без електричество останаха автомобилният завод, град Екнер и два района на Берлин. По-късно групировката Вулкан, класифицирана като лява, пое отговорност за инцидента.

КритичноБГ обръща внимание, че Зелените са част от така наречената светофарна коалиция, която управлява Германия. Дали изявлението на Шолц, че екоактивисти са извършили терористичен акт ще предизвика сътресения между партньорите, предстои да разберем.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!