Шолц попари Украйна: В Швейцария няма да преговаряме за край на войната

Германският канцлер Олаф Шолц попари очакванията за мирната конференция за Украйна, която ще се проведе през юни в Швейцария. „Никой не бива да има прекомерни очаквания“, каза Шолц в интервю за списание „Щерн“.

„Ние не преговаряме за края на войната там. В най-добрия случай това ще е началото на процес, който би могъл да доведе до преки преговори между Украйна и Русия. В Швейцария преговорите ще бъдат за безопасността на атомните електроцентрали, износа на зърно, въпроса за размяната на затворници и за необходимото табу (забрана) върху използването на ядрени оръжия. Още веднъж повтарям, че всичко това е все още в начален стадий.“

След призивите си за повече оръжейни доставки социалдемократът е заяви, че е разочарован от недостатъчната ангажираност на европейците във войната в Украйна. Той обобщи, че „откровено казано, това все още не е достатъчно“. „Това е депресиращо, защото Украйна спешно се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана. Путин очевидно иска да унищожи инфраструктурата на Украйна.“

Шолц очаква и по-нататъшни опити на Русия да упражнява влияние в Германия. „Федералното министерство на външните работи току-що отзова временно германския посланик от Москва – като ясен сигнал към Русия.

Но не бива да се заблуждаваме: Опитите на Русия да оказва влияние ще се увеличат преди предстоящите европейски избори тази година и парламентарните избори в Германия през следващата година. Властите трябва да бъдат много бдителни“, каза той.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!