Шолц пак отказа ракети Taurus на Киев. Било „проблематично“

от Лазар Лазаров
Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц отново отказа да прехвърли на Киев ракети с голям обсег на действие Taurus и обясни решението си. Думите му са цитирани от украинското издание Страна.ua., предаде Lenta.ru.

Лидерът уточни, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) няма да могат сами да програмират тези оръжия, а Берлин няма да изпрати свои военни на територията на републиката, опасявайки се от риск от ескалация.

„От моя гледна точка е проблематично да се прехвърля оръжие, което може да поразява на 500 километра и с такава точност, че с оглед на страната, която го прехвърля, то би било оправдано само ако самото то определя и задава цели“, уточни Шолц.

Той добави, че подобно развитие на ситуацията е невъзможно, тъй като Германия не иска да стане страна в конфликта в Украйна.

По-рано председателят на комисията на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман заяви, че Шолц оказва недостатъчна военна помощ на Киев, както се вижда от случая с отказа да достави на страната ракети с голям обсег на действие Taurus, предаде Lenta.ru.

„Ако ситуацията се промени, очаквам и мнението на канцлера да се промени (…) И се надявам, че когато ситуацията се промени, той ще разбере, че е направил голяма грешка“, подчерта политикът.

Щрак-Цимерман също критикува Шолц за опитите му да изгради имидж на „канцлер на мира“, заимствайки част от политическия имидж от бившия правителствен ръководител Вили Бранд. Според нея фактът, че Германия е предоставила повече военна помощ от други европейски страни, не освобождава Берлин от нови задължения.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!