Шолц и Макрон потресени от реакцията на Путин за санкциите. Не се оплакал, а така очаквали

Германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон по време на телефонните разговори с руския лидер Владимир Путин, проведени през март 2022 г., са били потресени от реакцията му за западните санкции, наложени на фона на конфликта с Украйна. Това съобщава германското издание Bild.

Съдържанието на споменатите преговори е станало известно на западния журналист Стефан Ламби. Според него тогава европейските държавни глави са се опитали да убедят Путин да ограничи започналата специална военна операция и да се върне към диалога за уреждане на кризата.

В същото време, както по-късно Макрон и Шолц са признали, че руският президент нито веднъж не се е оплакал от западните санкции, когато е аргументирал решението за започване на военни операции. Берлин и Париж са очаквали те да окажат сериозен натиск върху Москва, за да промени решението си.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

„Нещо, което ме тревожи повече от преговорите: той [Путин] изобщо не се оплаква от санкциите. Не знам дали го е направил в разговора с вас. Но той дори не ги спомена“, казал Шолц в разговор с Макрон

Според германския канцлер, Путин е прекарал значителна част от телефонния разговор, състоял се на 4 март 2022 г., в излагане на възгледите си за причините за конфликта в Югоизточна Украйна, неговата история и необходимостта от започване на СВО.

„Той ми разказа всичките си идеи за това как може да се намери компромис. Говореше за демилитаризация, денацификация“, каза Шолц.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Освен това президентът Путин изрично поискал от германския си колега да признае независимостта на републиките Донбас и Крим като част от Руската федерация.

Както твърди ръководителят на германското правителство, руският президент първоначално не е отхвърлил идеята за среща с европейските лидери и обсъждане на актуалните противоречия. В същото време той е поставил собствени условия за организирането на такъв диалог.

Подобни изявления направи и френското външно министерство. Външният министър Катрин Колона заяви, че Макрон също е потенциално съгласен с такъв разговор.

Въпреки това до края на лятото на 2023 г., според официалната информация, нови телефонни разговори с европейските лидери все още не са се състояли.

Путин бил настоял пред Шолц обсъждането да е в тристранен формат – уреждането на кризата трябва да се обсъжда без украинския президент Володимир Зеленски.

„Тогава той [Путин] говореше само за нас тримата: вие [Макрон], аз и той [Путин]. Без Зеленски“.

Макрон, разказвайки на Шолц впечатленията си от разговора, на свой ред отбеляза, че руският лидер е „решен да стигне докрай“ и няма намерение да намалява военната операция на украинска територия.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!