Шолц: Германия трябва да „инвестира сериозно“ в екологичния преход въпреки бюджетната криза

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че правителството му ще продължи да „инвестира много“ в модернизацията и екологичния преход на икономиката на страната, но не посочи конкретни мерки за това как коалицията му ще плати за това в условията на бюджетна криза, която рязко ограничи възможностите на правителството да харчи, посочва Politico.

„Сега трябва да гарантираме, че ние в Германия ще успеем да трансформираме икономиката си и ще останем конкурентоспособни като силна индустриална държава“, заяви канцлерът пред депутатите. Това означава, че правителството „сега трябва да инвестира сериозно“ и „да направим всичко възможно, за да ускорим най-накрая енергийния преход в Германия и Европа“, каза той.

По-рано този месец висшият съд на страната постанови, че е противоконституционно правителството да пренасочи 60 млрд. евро, останали от извънредния фонд за Ковид-19, за проекти в областта на климата. Решението също така ограничи възможността на правителството да черпи средства от различни специални фондове, създадени, за да се заобиколи конституционно закрепената дългова спирачка, която ограничава федералния дефицит до 0,35 % от БВП, освен в извънредни ситуации.

Бюджетната криза принуди правителството да замрази отпускането на нови средства и да отложи одобряването на бюджета за следващата година. Тя също така принуди правителството да се опита да обяви извънредно положение със задна дата и да преустанови действието на дълговата спирачка за 2023 г. В понеделник правителството на Шолц представи допълнителен бюджет за 2023 г., който парламентът трябва да одобри.

Все още не е ясно как управляващата коалиция ще се опита да запълни очаквания недостиг от 20 млрд. евро в бюджета за следващата година. Конкретно финансирането на няколко субсидии, предназначени за ускоряване на екологичния преход, е под въпрос поради бюджетната криза. Това включва субсидии за подпомагане на стоманодобивните предприятия при преминаването им към водородна енергия, както и инвестиции в заводи за производство на батерии и микрочипове.

Въпреки това Шолц заяви, че неговото правителство все пак ще финансира такива инвестиции, без да посочва как. „Където и да погледнете, независимо дали става въпрос за САЩ, Франция, Китай или Япония, правителствата са заети с масирани инвестиции в бъдещето“, каза Шолц. Германия не трябва да губи позиции в тази конкуренция, а да „заеме водеща позиция“, добави той. Канцлерът също така обеща, че бюджетната криза няма да се отрази на социалните помощи, като например детските надбавки и пенсиите.

Речта на Шолц беше често прекъсвана от освирквания от страна на дясноцентристките и крайнодесните опозиционни партии.

„Просто е смущаващо това, което виждаме и чуваме от вас тук“, заяви Фридрих Мерц, лидер на дясноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), в реч, последвала изказването на Шолц. „Липсва ви каквато и да е идея за това как трябва да се развива тази страна през следващите години.“

Мерц заяви, че партията му няма да подкрепи реформа на дълговата спирачка, за каквато призовават някои, дори в собствената му партия. „Няма да ви подадем ръка, за да се върнете към стария социалдемократически модел на постоянно увеличаващ се държавен дълг“, каза той в коментар, насочен към канцлера.

Мерц също така заплаши, че ще подаде съдебен иск, ако правителството на Шолц се опита отново да спре дълговата спирачка през 2024 г., като обяви извънредно положение.

Шолц не даде конкретни указания кога неговото правителство ще представи бюджет за 2024 г. Ако бюджетът за следващата година не бъде финализиран преди края на тази година, правителството на Германия ще трябва да започне 2024 г. с извънреден бюджет.

Членове на собственото правителство на Шолц предположиха, че няма да има бързо споразумение по бюджета за следващата година. „Все още ще са необходими значителни усилия за финализиране на федералния бюджет за 2024 г.“, пише германският министър на финансите Кристиан Линднер, лидер на Свободните демократи, в писмо до фракциите, които съставляват тристранната управляваща коалиция на Германия. „Ще трябва да проведем интензивни дискусии, които надали ще бъдат лесни.“

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!