НОВО 20: Шефът на Военния комитет на НАТО: Готови сме за война с Русия. С каквото имаме

от Лазар Лазаров

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заявява в интервю за ArmyInform, че страните от алианса са подготвени за потенциален пряк сблъсък с Русия.

Според него Северноатлантическият блок е разбрал промяната в ситуацията със сигурността още през 2014 г., след руската окупация на Крим. От 2019 г. страните от НАТО са започнали да се връщат към колективната сигурност: променили са отбранителната си стратегия, оперативното планиране и силите, необходими за изпълнение на всички тези задачи.

„Сега всички разбираме, че в контекста на връщането към колективната сигурност времето не е на наша страна. Защото врагът решава кога и къде да ви атакува и колко дълго ще продължи конфликтът. Украйна, за съжаление, се убеди в това“, заявява Бауер.

„Готови ли сме? Отговорът е Да! Това е основната ни задача – да бъдем подготвени. Ако това се случи днес, тогава трябва да се борите с това, което имате. Винаги е комбинация от това да сте подготвени за днес и в същото време да подобрявате възможностите за бъдещето“, отбелязва той.

Адмиралът отбеляза още, че от 2016 г. НАТО е разширил присъствието си в Балтика, а с избухването на пълномащабна война – и в Словакия, Унгария, Румъния и България. „Сега имаме осем такива бойни групи с размер на батальон, които при необходимост могат да бъдат обединени в бригада. Съответните държави непрекъснато работят по този механизъм. Ако са необходими повече, тогава ще го обмислим. Но засега това е достатъчно“, посочва Бауер.

Същевременно председателят на Военния комитет на НАТО отбелязва, че съвременната война има и други измерения, като киберпространството или атаки в космоса, а Русия също има начини да упражнява влияние в Арктика, западната част на Атлантическия океан, Африка, Средиземно море, Черно море.

Бауер е на мнение, че е грешка да се насочва вниманието само към източния фланг, защото руснаците не са само там. НАТО непрекъснато следи техните действия и при необходимост реагира по съответния начин.

Критично припомня, че наскоро беше съобщено, че САЩ подготвят своите военни за конфликти в студен климат, за да утвърдят господството си в Арктика. Отбелязва се, че през последните няколко години Вашингтон е обърнал специално внимание на този регион, готвейки се да се бори за влиянието си там. Това показва нарастваща загриженост на САЩ относно действията на Русия и Китай.

Както Критично писа по-рано  шпионажът и наблюдението на НАТО по крайбрежието на Далечния север на Русия карат Москва да преразгледа позицията си по отношение на регионалната сигурност, след като съответната комисия на Държавната дума на Русия заяви, че Руската федерация вече обмисля денонсиране на Конвенцията на ООН за морското право в Арктика.

Източник: Novini.bg

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!