Най-после! Шефът на МААЕ взе отношение по ударите по Запорожката АЕЦ

от Лазар Лазаров

Нападенията с безпилотни самолети срещу контролираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала в Украйна трябва да спрат, тъй като могат да представляват „нов и сериозно опасен“ етап във войната. Това заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, предаде Ройтерс.

Припомня се, че дронове атакуваха в неделя най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, нанасяйки удар по сградата на реактор – най-тежкия подобен инцидент от ноември 2022 г., въпреки че, както съобщи МААЕ,  ядрената безопасност не беше застрашена.

Москва и Киев многократно си размениха обвиненията, че са атакували централата, откакто Русия я превзе, седмици след като нахлу в Украйна. И двете страни поискаха извънредно заседание на Управителния съвет на МААЕ скоро след атаката в неделя.

„Последните атаки … ни доведоха до изключително важен момент в тази война“, заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси на заседанието на Съвета. Той призова Съвета „единодушно да подкрепи ролята на МААЕ за спазването“ на принципите,  целящи предотвратяване на авария в централата, включително тя да не бъде атакувана.

Тъй като на заседанието не бяха представени проекторезолюции, вероятно ще се стигне до размяна на изявления от двете страни на заседанието, което се провежда при закрити врата.

„Заседаваме днес, а аз ще се срещна със Съвета за сигурност на ООН следващата седмица, защото от първостепенна важност е да се гарантира, че тези безразсъдни атаки няма да бележат началото на нов и много опасен фронт във войната“, заяви Гроси.

„Ударите трябва да бъдат прекратени!“ – призова той.

Критично припомня, че на 10 април Москва съобщи, че Украйна е атакувала контролираната от Русия Запорожка АЕЦ трети пореден ден с безпилотен самолет.

Преди това руският външен министър Сергей Лавров заяви, че  киевският режим няма да може да избяга от отговорност във връзка с последните атаки срещу Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ).

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!