Полша в шок: Шефът на Генералния щаб и на Въоръжените сили хвърлиха оставки точно преди изборите

Оставките на началника на генералния щаб Раймунд Анджейчак и оперативния командир на въоръжените сили Томаш Пиотровски на 10 октомври, само пет дни преди парламентарните избори в Полша, шокира както правителството, така и опозиционните политици

И генерал Анджейчак, и генерал Пиотровски казаха, че оставките им са били доброволни и продиктувани от „лични причини“. Въпреки това опозиционни политици и медии посочиха обтегнатите си отношения с министъра на отбраната Мариуш Блашчак, докато привържениците на правителството критикуваха двамата генерали, че причиняват нестабилност и ефективно демонстрират политическата си опозиция на настоящото правителство.

Президентът Анджей Дуда прие техните оставки и назначи нов началник на щаба и нов оперативен командир на въоръжените сили.

Оставките бяха разкритикувани от Роман Полко, бивш командир на полските специални части Grom . Той каза пред портала Niezależna.pl, че генералите са си позволили „да се забъркат в политическия процес, подавайки оставка само три дни преди изборите“.

Той смяташе, че щом двамата генерали са били толкова разгневени от инцидента с ракетата през май тази година, тогава е време да си тръгнат. Ако наистина беше лична, а не политическа оставка, щяха да изчакат до следващата седмица, за да се уверят, че армията не е намесена в политиката, смята той.

Полко обаче отхвърли приказките, че армията е в криза. Той каза, че няма „незаменими хора“ и че армията е претърпяла много по-големи кадрови кризи като въздушната катастрофа в Смоленск, при която загинаха няколко генерали.

Други новини

© 2023 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

Този уеб сайт използва „бисквитки“ и други подобни инструменти, за показване съдържанието на сайта и подобряване на потребителското изживяване.. Приемам Прочети повече