Шарл Мишел в противоречие с либералите: Може да се сътрудничим с „крайната десница“. ВИДЕО

от Лазар Лазаров

Възможно е да си сътрудничим с „някои“ крайнодесни личности. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Euronews.

Съобщава се, че „Мишел направи коментара на срещата на върха за демокрацията в Копенхаген във вторник, когато беше попитан за предстоящите избори за Европейски парламент, където твърдите и крайнодесните партии се очаква да се радват на значително увеличение на представителството.“

„Въпросът в Европейския парламент ще бъде: Какви са политическите партии, готови да си сътрудничат, да си взаимодействат, за да подкрепят Украйна, да защитават демократичните принципи и да направят ЕС по-силен?“ – заяви Мишел на сцената.

„Ако наблюдавам реалността на някои от политическите партии, които определяте като „крайнодесни“, реалността понякога е малко по-балансирана по отношение на някои от личностите в тези партии – личности, с които е възможно да се сътрудничи, защото те могат да споделят едни и същи цели, едни и същи възгледи по тези теми“, продължи той.

„А с някои други, според мен, не е възможно да си сътрудничим“, добави председателят на Европейския съвет.

Както отбелязва Euronews, Мишел не спомена конкретна партия или личност по име, но забележките му изглежда се отнасяха до италианския премиер Джорджия Мелони, чиято трипартийна коалиция беше описана като най-дясната в историята на страната.

Поради резкия си евроскептичен тон, кампанията на Мелони за лидерство на Италия предизвика тревога в Брюксел. При встъпването си в длъжност обаче премиерът озадачи критиците, като възприе по-прагматичен подход към политиката на ЕС, като се оказа конструктивен по ключови въпроси като подкрепата за Украйна и миграционната реформа, като същевременно остана против Зелената сделка.

Мелони и нейните съюзници от групата на Европейските консерватори и реформисти (EКР), включително полската Право и справедливост (ПИС) и испанската Vox, се стремят да си осигурят значителен дял от местата в следващия парламент и допълнително да наклонят дневния ред надясно.

Промяната повдигна въпроси за това доколко традиционните мейнстрийм партии са готови да се приспособят или дори да се съобразят с исканията на крайната десница.

Миналата седмица хърватският премиер Андрей Пленкович, виден политик от  Европейската народна партия (ЕНП), подписа ново споразумение с крайнодясното „Движение за родината“ – партия, която възнамерява да се присъедини към крайнодясната група Идентичност и демокрация (ИД) в Европейския парламент.

Ходът на Пленкович съживи опасенията относно нормализирането на крайната десница, феномен, който според прогресистите заплашва европейската демокрация и интеграция, отбелязва Euronews.

За Мишел обаче важни са резултатите. „Не искам да давам конкретен пример, но си спомням, че когато имаше избори в една държава членка, в (Европейския) съвет  имаше някои съмнения и притеснения„, добави той в поредна явна препратка към Мелони.

„И тогава видяхме, че е възможно да се работи с ръководствата на страните, включително когато в една коалиция има някои политически партии, които са по-дясно ориентирани“, уточни той.

Отбелязва се, че коментарите на Мишел го поставят в противоречие със собственото му либерално семейство, „Обнови Европа“, което е твърдо против сътрудничеството с Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) или с ИД.

Както съобщи Критично по-рано, руското издание Известия писа, че крайнодесните консервативни партии консолидират позициите си в навечерието на изборите за Европейски парламент

Преди това в интервю за вестник „Politico“ вицепремиерът на Испания Тереза Рибера   заяви, че желанието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да работи с крайната десница и да отстъпи зеления дневен ред разкрива „нагласа на примирение, която е изключително пагубна“ и „страшно вредна за европейските интереси“. Както отбелязва вестникът, проучванията сочат, че крайнодесните партии, много от които са твърдо срещу зелената политика, ще имат по-голямо присъствие в следващия Европейски парламент. Миналия месец фон дер Лайен заяви, че е готова да работи с някои от тези групи за приемане на законодателство.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: КритичноБГ и се абонирайте за нас в YouTube: Критично с Кардамски

 

 

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!