Нападенията на заселници срещу палестинци на Западния бряг са се увеличили по време на конфликта в Газа

Още преди войната в Газа да повиши напрежението между израелските заселници и палестинците, 2023 г. се очертаваше да бъде най-смъртоносната година на Западния бряг, показва разследване по темата на Sky News. Данните на ООН показват, че до 19 септември 25 израелци са били убити от палестинци, а 189 палестинци са били убити от израелци – и в двата случая най-високите стойности от началото на събирането на този вид данни през 2008 г.

Оттогава насилието ескалира. От 7 октомври насам ООН е регистрирала 88 убийства на палестинци от израелци, а един израелец е бил убит от палестинци. С нарастването на насилието се появява и друг вид конфликт. Насилието срещу палестинците все по-често идва не само от израелски войници, но и от цивилни заселници.

От началото на войната ООН е регистрирала 102 нападения от страна на екстремистки настроени израелски заселници, насочени срещу палестинци от Западния бряг или тяхна собственост. Това е средно повече от седем на ден, в сравнение с три на ден преди началото на войната.

Sky News разговаря със свидетели и провери кадри от две нападения в различни райони на Западния бряг от 7 октомври насам, които показват как те са успели да се развият в присъствието на израелски сили. Те разкриват също така нарастващите нива на напрежение сред жителите и войниците там.

„Въпреки че израелските войници и заселници непрекъснато нападат и в някои случаи убиват голям брой палестинци, Западният бряг остава сравнително спокоен. Но това е нещо, което със сигурност е способно да ескалира доста бързо“, казва Майрав Зонсейн, старши анализатор в Международната кризисна група.

На 18 октомври пред Sky News говорителят на Цахал подполковник Джонатан Конрикус заяви, че армията е в „повишена готовност“ поради риска палестинците от Западния бряг да се опитат да „копират или подражават на същия тип атаки, които Хамас извърши в общностите около Ивицата Газа“.

Най-смъртоносната атака на заселници от години насам беше извършена на 11 октомври в град Кусра, близо до Наблус, четири дни след началото на конфликта в Газа. Sky News разговаря с жителя на Кусра Халед Ал-Уади, който разказа, че заселниците са започнали с нападение срещу къщата на 29-годишния Маад Ауда, чийто баща Махмуд е бил убит по време на подобно нападение през 2017 г.

„Когато Маад се опита да евакуира къщата си, те откриха огън. Той беше улучен в главата, а малката му дъщеря, на не повече от шест години, също беше улучена „, казва Халед.

На кадри от нападението, проверени от Sky News, се вижда как петима маскирани въоръжени лица откриват огън близо до селото, а друго лице управлява автомобил с висока проходимост. На следващия ден, когато местните жители се събират, за да отдадат почитта си, погребалното шествие е нападнато. Братът и бащата на Халед, Ахмед и Ибрахим Ал-Уади, са убити.

„Ахмед беше сгоден. Трябваше да се ожени през юни следващата година“, казва Халед. „Това е трагедия и престъпление. Целият град скърби – само в рамките на 24 часа те получават шестима мъченици“.

Sky News е проверила кадри от погребалната процесия, заснети по време на нападението. На кадрите се вижда как израелската полиция пристига на напрегнатата сцена и получава указание от участник в погребението да спре. Не е ясно дали преди това вече е имало стрелба.

В момента, в който полицията отваря вратата на автомобила си, участниците внезапно побягват към близкото поле. В близост до мястото, където са стояли, се чуват изстрели. Полицията, тежко въоръжена, бяга по пътя. Един мъж казва, че са убити хора.

„Има заселници, които се разхождат в армейски униформи, въоръжени, вандалстват, заплашват хората. В резултат на това видяхме как няколко общности бяха принудително разселени“, казва Майрав Зонсеин. Широкообхватният полицейски час, който е в сила от началото на войната, ограничава възможностите на палестинските, израелските и международните активисти да документират подобни инциденти, казва Майрав.

Басел Адра, 27-годишен журналист, казва, че палестинците никога не са били толкова уплашени от заселниците. „Те искат да си отмъстят за нападението на Хамас. Много хора не спят през нощта, дежурим на смени“, казва той.

В четвъртък, 12 октомври, група въоръжени заселници се приближава до къщата на чичото на Базел – 52-годишния Хафез Хурайни, в южното село Ат-Тувани.

Брадат мъж във военна униформа тича към къщата на Хафез, където международни доброволци от групата „Операция Гълъб“ снимат. Скоро към него се присъединяват други двама въоръжени мъже. Когато доброволците се оттеглят зад бетонна бариера, на заден план се чува изстрел, последван от два изстрела от близко разстояние. Изстрелите са произведени по време на нападението в Ат-Тувани на 12 октомври.

Базел казва, че никой от доброволците не е бил улучен, а куршумът, изстрелян към Хафез, също не попада в цел. Базел твърди, че Хафез е бил ранен, след като е бил улучен „с пушка пред дома му“, въпреки че Sky News не е видяла доказателства за този инцидент.

На следващия ден, Базел, двама въоръжени заселници и един войник се приближили до къща в края на селото и нападнали нейния обитател. Деца, играещи на улицата, предупредили поклонниците в близката джамия, които се притекли на помощ. Базел започнал да снима.

„Хората започнаха да крещят на войника да отведе заселника“, казва Базел. Стрелецът се приближава към тълпата. След това избутва братовчеда на Басел Закария Адра и го застрелва от упор. Докато Закария пълзял на безопасно място, стрелецът отишъл при близкия войник.

28-годишният Закария е улучен в торса. Семейството му твърди, че куршумът се е разпръснал, а шрапнели са попаднали в стомаха, черния дроб и бъбреците му. Според очевидци случайни минувачи са се опитали да извикат линейка, но безуспешно – военните са блокирали всички пътища, водещи към най-близкия град Ята, като част от общия полицейски час. Вместо това те натоварили Закария в кола и тръгнали по черни пътища.

„Когато стигнаха до Ята, от болницата искаха да го преместят в Хеброн. Натовариха го в една линейка, но когато наближиха входа на Ята, армията стреля във въздуха и им каза да се върнат. Той загуби много кръв по време на цялото това пътуване „, казва Басел. Закария остава в болница в тежко, но стабилно състояние.

Говорител на Цахал заяви за стрелбата по Закария: „Получен е сигнал за израелски гражданин, който е стрелял по палестинец. Израелската полиция започна разследване на инцидента. Оръжието е конфискувано от заподозрения.“

По отношение на инцидента ден по-рано, те заявиха: „Израелската полиция не може да се справи с инцидента. Резервен войник стреля във въздуха в разрез с процедурите. Инцидентът ще бъде преразгледан и процедурите ще бъдат прецизирани спрямо него“.

„Това не е нещо ново. Палестинците на Западния бряг страдат от насилието на заселниците от години. Но през последните няколко години то се увеличава всяка година и тази е най-лошата година в историята“, казва Майрав Зонсеин от Международната кризисна група.

От началото на войната, според ООН, 545 палестинци (половината от които са деца) са били разселени поради ограничения достъп и нарасналото насилие от страна на заселниците. Разселванията са ескалирали, но са дългогодишен проблем. В доклад на ООН от 3 октомври, четири дни преди началото на войната, се посочва, че само за три месеца 13 семейства са били разселени от Масафер Ята, района около Ат-Тувани.

Израел отдавна претендира за суверенитет над части от Западния бряг и твърди, че еврейските селища съществуват в района от векове. При идването си на власт през декември 2022 г. правителството на министър-председателя Бенямин Нетаняху превърна разширяването на израелските селища в Западния бряг в свой основен приоритет.

Коалиционното споразумение беше водено от ангажимент за „напредък и развитие на заселването във всички части на земята на Израел“, включително „Юдея и Самария“ – библейските имена на Западния бряг. Израелските селища се считат за незаконни съгласно международното право – позиция, потвърдена от правителствата на Обединеното кралство, ЕС и САЩ. Въпреки това те продължават да се разширяват.

През 1987 г. на Западния бряг (с изключение на Източен Йерусалим) живеят едва 60 000 израелски заселници. До 2005 г. броят им се е увеличил четирикратно до 247 300, а до 2021 г. е достигнал 465 400. Въз основа на последните тенденции броят им вероятно ще надхвърли половин милион за първи път тази година.

Планирано е и по-нататъшно разширяване. През първите шест месеца на тази година Израел напредна с плановете за рекордните 12 855 жилищни единици в селищата, които обхващат площ с размер на 600 футболни игрища. Няколко правителствени министри самите те са заселници, включително министърът на националната сигурност Итамар Бен Гвир.

В изявление по повод смъртоносното нападение на заселник през август Бен Гвир заяви за предполагаемия убиец: „Моята политика е ясна. Всеки, който се защитава от хвърляне на камъни, трябва да получи почетен медал.“ След това, на 10 октомври, след масовите убийства на израелски цивилни граждани от страна на Хамас, Бен Гвир обеща да предостави 10 000 пушки на граждански екипи за сигурност, включително на заселници от Западния бряг.

„Това, което имате в момента, е едно огромно чувство за отмъщение за нападението на Хамас. Така че това е много, много опасна ситуация. А министрите от израелското правителство със сигурност не помагат с езика и въоръжаването на заселниците. Това е правителство, което изрично се интересува от завземането на земя на Западния бряг. Така че това е много катастрофална ситуация“, казва Майрав.

Тарик Абелин, 28-годишен учител по английски език в начално училище от село Ум ал-Хейр, документира насилието на заселниците в региона от началото на войната. „Ситуацията е много мрачна, няма никаква отговорност. Престъпленията могат да се случат много лесно. Това е страшно. На всеки 30 минути се случва нещо.“

Тарик казва, че е много трудно да се потърси отговорност от заселниците в нормални времена, камо ли по време на настоящата война. „Просто ще им се размине“, казва той.

За разлика от заселниците, които са подчинени на израелското гражданско право, палестинците, живеещи в администрираните от Израел части на Западния бряг, са подчинени на военното право. От 2005 г. насам израелската група за защита на правата на човека Yesh Din е проследила хода на 1535 жалби, свързани с насилие от страна на заселници. Само 12 от тях са довели до пълни присъди.

Строгият комендантски час и рискът от нападения принуждават училището на Тарик да премине към онлайн обучение. „Използваме групи в WhatsApp, за да изпращаме образователни материали на учениците, въпреки че повечето хора в този район нямат достъп до интернет. Това е като корона. По времето на короната хората се страхували от болестта. Сега се страхуваме от заселниците „, казва Тарик.

Други новини

© 2024 Критично.бг – Всички права запазени!. Уеб дизайн и разработка: Nigma Ltd.

error: Съдържанието е защитено!